Ca să știu să le aleg doar pe cele bine izolate

Stau la un hotel. De fapt, o pensiune. Are toate cele multe puncte date de alți turiști, notă mare. încât să o aleg ca loc în care să-mi iau cazare. Și totuși… Și totuși cele multe puncte, cu nota bună pe site-ul de booking, nu-s meritate. Sau cei care au fost, au fost mai mult vara. Iar acum e iarnă. Și iarna le-aș da o notă mult, mult mai mică. Asta m-a făcut să mă gândesc la proba de față, de la competiția articole publicitare, sponsorizată de Enermed Impex SRL, pentru care scriu ce scriu acum.

Într-un fel, s-a întâlnit cererea și oferta. Cererea unei istorisiri despre locuitul într-o casă neizolată, și oferta – tocmai întâmplarea în sine, când m-am trezit că trebuie să dorm noaptea într-o casă neizolată. Deși, de dragul probei, întâmplarea cade la fix, aș fi sacrificat cu dragă inimă articolul, doar să fi avut cald în casă. Căci dacă e ceva ce nu pot să suport cu adevărat, e o casă prost izolată. Sau neîncălzită. Ambele amândouă au egal între ele. E tot frig. Mi-e frig.

Și când m-am trezit dimineața cu gâtul înțepenit, gândul că pensiunea în care mă cazasem ar trebui să aibă un certificat energetic, a fost cel mai firesc gând pe care l-aș fi putut avea. Mai exact, m-ar fi interesat calculul coeficientului G. Ce izolare termică globală are apartamentul în care stau. Pentru că, pe dinafară, parte totul în regulă. Încălzire în pardoseală, geamuri termopan, centrală termică. Cum ar putea atunci să îmi fie așa frig? Cum ar putea ca noaptea să-mi înghețe nasul sub plapumă, o plapumă din păcate la fel de prost izolată ca și încăperea?

Am dormit prost. Încercând să mă încălzesc, sperând că o se se întâmple pe măsură ce trece timpul și mă ghemuiesc sub pătură, dar am rămas undeva într-o zonă neplăcută și insomniacă, cu umeri reci și tuse seacă. Dimineața, când să-mi fac cafeaua, poatea ea să mă mai încălzească, am simțit un curent rece la picioare. Eram în apropierea ușii ce dă spre terasă. Am verificat. Ușa bine închisă. Niciun geam deschis. De unde curentul ăla de gheață? Apoi am pus palma pe lângă ușă, pe la tocuri. Atunci am simțit răceala. Am zâmbit. Ce-ar comenta acum un auditor energetic? Iar geamul, deși termopan, era parcă poros, lăsând frigul să treacă. Era un termopan vechi. Evident, e și aici o gradație în calitate, termopane mai bune, și mai proaste.

Am citit pe site-ul de audit energetic că vin cu aparatură de măsurare specializată, care să spună clar pe unde sunt pierderile de căldură. N-are cum să te lase rece asta, no pun intended. Că degeaba ai investit oricât în construcție, dacă n-ai făcut o evaluare deșteaptă a rezultatului. A ceea ce vrei să obții. Asta mai ales că înainte să te apuci să bagi materiale în casă, un auditor energetic te ajută să faci o estimare a consumului în funcție de materialele și metodele de încălzire folosite.

După ce am dârdâit o zi și-o noapte într-o astfel de construcție, făcută fără cap, care consumă enorm și e departe de a oferi vreun confort termic, mi-am dorit ca tuturor hotelurilor și pensiunilor să li se ceară obligatoriu un certificat energetic. Ca să știu să le aleg doar pe cele bine izolate.

Conflicts of interest disclosure: Post publicat în cadrul concursului Superblog, toamna, 2019 – proba XVIII – sponsorizată de Enermed Impex SRL.

2 comments

  1. Mă tem de-un astfel de disconfort. Trebuie să ne informăm mai bine despre “locul” de cazare pentru sezonul de iarnă, pt a nu avea surprize neplăcute. Mulțumim Menda, excelent articol.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s