Cazare hotel, Cazare pensiuni – Scrisoare deschisă către AZ-Turism

Cazare hotel, Cazare pensiuni – Scrisoare deschisă către AZ-Turism

Dragă AZ-Turism,

Am decis să vă scriu pentru că, la cerințele probei sponsorizată de voi, ați spus că vreți să învățați din experiența mea. Am ceva experiență cu călătoritul, așa că aș putea să vă spun foarte multe lucruri despre cum e cu călătoritul prin România, dar am să mă opresc doar la câteva lucruri foarte importante pentru voi, și anume am să vă povestesc despre găsirea cazărilor. Pentru că e unul din domeniile de activitate pe care ați intrat și despre care trebuie să știți cum se desfășoară, nu din punctul de vedere al celor ce oferă, că ei spun multe și, deseori, le umflă și înfrumusețează dincolo de ce-ar fi etic admis, ci din punctul de vedere al celor ce caută. Am să vă povestesc despre cum găsești cazările. Apoi despre cum le rezervi. Și mai apoi despre plăți. Mai departe nu merg azi cu discuția despre ce găsești acolo și cum a fost, asta își are locul în alt context.

Despre închirieri mașini, tot multe aș putea să vă spun, sunt câteva firme consacrate, am încercat mai multe până când m-am stabilit la una, să dezvolt o relație de fidelitate, care să mă ajute să iau cât mai puțină țeapă. Pentru că se ia multă, și a fi turist în România echivalează, la capitolul organizare-planificare, cu a călători cam cu 30 de ani în urmă și de-a sări cu meșteșug din piatră-n piatră, printre țepe, ca să nu cazi în râu să te uzi. Dar n-am să dau acum numele unor firme de închiriere, pentru că nu despre ei e vorba. Ci despre voi. Mai bine zis, e vorba despre potențialul vostru pe o piață împărțită, răsfirată, dezorganizată, în care e nevoie de mai multă competiție riguroasă și de centralizare. Pentru că dacă să găsești o mașină de închiriat sau bilete de avion e foarte simplu – apropo, vă felicit pentru motorul de căutare al biletelor de avion, funcționează ceas, cred că am să mă întorc la el pentru avioane, când vreau să compar zborurile – ca să găsești cazare, e un coșmar. O cazare bună, nu hai că merge, e doar o noapte-două-trei. Nimic nu e hai că merge, când e pe banii mei. Cel puțin, nu la mine.

Coșmarul începe de la timp. Nu știu alții cum sunt, dar când trebuie să pierd structural de 10x mai mult timp ca să găsesc o cazare în România, comparativ cu alte țări, e un coșmar. Nu am timp de pierdut, însă trebuie să decid să îl pierd, dacă vreau să găsesc ceva unde să stau în condiții decente și în termenii mei. Better safe, than sorry. Exemple am nenumărate. Cele mai recente, să găsesc o cazare, hotel sau pensiune, în Bacău. Apoi în Iași. Nu că n-ar fi. Sunt. Dar nimic nu e ce pare a fi. Am avut nevoie să caut pe mai multe site-uri, să compar, apoi să dau search după review-uri. Care-s împrăștiate, câte puțin în diverse locuri în care lumea povestește despre cum a fost. Cineva mi-a spus, apoi, că mi-ar fi așa de greu să găsesc ceva bun, din cauză că n-am Facebook. Că în România totul se desfășoară acolo, din vorbă-n vorbă se află de cazări bune, de medici buni, de cărți bune. Orice întrebare ai, îmi zice, să întreb acolo, în găleata aia de informație amestecată, nefiltrată, în care doar se strigă de pe un vârf de munte pe altul, se aprind focuri de semnalizare. E bine acolo, bă? Da, e bine, veniți și voi. Nu, nu prin Facebook se găsesc cazări. Ci prin booking punct com sau alte site-uri de profil. Poate, un site cum e al vostru?

Să mergem mai departe. După ce ajungi să selectezi ce crezi că se încadrează în dorințele tale, coșmarul se continuă cu rezervarea. Cică online. Nu, nu e. E doar așa, de fațadă. Rezervarea și răs-răs-răs-răs-confirmarea sunt telefonice. Pentru că trebuie să răs-răs-răs-răs-confirmi. Suni întâi să vorbești, e camera așa și pe dincolo, cum scrie pe site. Dacă ai noroc, zice că da. Apoi îți zice să mai suni odată, după ce ai făcut rezervarea online, să confirmi. Poftim? De ce să vă mai sun odată? Dacă am rezervat, e rezervată, nu? Dar poate nu veniți. Vin! Iar dacă nu vin, anulez cum scrie tot la condițiile voastre.

Și ajungi acolo. Camera dată. Păi dacă n-ați sunat să ziceți că veniți. Poftim! M-am învățat minte. Acum sun. Confirm. De mai multe ori. Sunt și înainte să ajung, să le spun, că da, chiar vin, chiar țineți-mi camera.

Ajung la fața locului. Plata nu cu cardul. Cash. Ca să nu declare. E o practică comun întâlnită. Nici măcar cei care scriu recenzii, n-o mai menționează, că e comun acceptat. Dacă aș ști un site unde pot să fac review-uri, dar unul pe bune, central, unde folosește și altora ce le povestesc, aș menționa fiecare hotel sau pensiune care mi-a refuzat cardul, cerând cash. E ceva de știut. Dacă n-ai la tine banii? Aleargă după bancomat.

Nu zic că astea sunt lucruri ce țin de voi. Cum ziceam, cazările sunt cu 30 de ani în urmă. Pot fi. De voi, ca site ce se ocupă și de informațiile despre cazări, ar ține să se știe despre toate aceste lucruri, înainte să decizi pe care din ele să alegi. Ați început bine, să agregați informația. Mai e nevoie s-o distilați. Iar asta se face prin feedback. Prin opinii. Prin urmarea de la “am fost și eu acolo și…” Altfel ajungeți doar depozitul de site-uri de cazări, fără nicio relevanță în cele din urmă, pentru că tot atât timp îmi va lua să le evaluez și să le selectez. Să găsești o cazare e cu totul alt sport decât să găsești un zbor sau o mașină, unde pui doar marca/zborul și prețul, și bifezi ce vrei. Și fiind alt sport, are nevoie de alt echipament. Și de altă pregătire.

Cazare hotel, Cazare pensiuni - Scrisoare deschisă către AZ-Turism

Da, știu că n-o să câștig proba voastră, pentru că n-am să vă laud. Am să vă încurajez, în schimb. Și am să vă ofer ceva din cale afară de prețios. Am să vă ofer gratis un clue despre nișa voastră. Acolo unde puteți străluci. Acolo unde încă e o absență mare în România. La construirea celui mai mare site pentru găsirea de cazări. Un booking punct com românesc. All inclusive, agregat la voi, unde intru, caut, mă informez, găsesc. Nu să stau să răscolesc la nesfârșit pe siteuri de hoteluri, de pensiuni, de vile, de aparamente, multe atât de redundante. Nu am cum să le știu pe toate. Vreau doar un singur loc unde să intru și să mă lămuresc, de preferat nu după ore de căutare.

Să nu credeți că nu apreciez inițiativa. Ba da! Se vede strădania din spatele proiectului. Iar dacă ce v-am spus, vă ajută în direcția asta, e cel mai mare câștig. Și vă promit ceva. Atunci când voi folosi serviciile AZ-Turism-ului, ca să-mi găsesc cu încredere o cazare în România, vă voi lăuda, voi spune și altora, voi scrie despre voi, și de data asta nu din cauza unui concurs. Ci pentru că cred în voi. Și voi reveni la voi. Sunt cel mai fidel client, atunci când m-am convins că am de a face cu profesioniști. Vedeți că n-am folosit dacă, ci când. Asta pentru că vreau să sper că veți deveni ceea ce e nevoie acum atât de mult pe piața de turism. Căci, da, e adevărat, sunt bloguri puzderie despre călătorii, pasionații care scriu despre unde să te mai duci, și ce frumos e acolo, și dincolo, ce cazare bună, ce mâncare, ce peisaje. N-am timp nici să le caut, nici să le citesc. Pe lângă ele, sunt o mulțime de review-uri utile rătăcite pe diverse site-uri, dar în același timp inutile, că-s împrăștiate, nu ajung la cine trebuie când le caută. Trebuie să scotocesc eu după ele. O fi și scotoceala o pasiune și-s de acord s-o dezvolt, dar nu acum, ci când nu aș fi sub limbile ceasului, care n-are răbdare.

E nevoie de locul ăla de piață, de iarmaroc digital, unde cererea și oferta sunt puse împreună și lăsate libere, să se selecteze reciproc. AZ-Turism sună bine. Promite. Ziceam că e nevoie de mai multă competiție riguroasă și de centralizare. Ați început cu centralizarea. Competiția e dată de recenzii. Nu de prețuri. Că poate fi ieftin. Dar pay peanuts, get monkeys. Clădiți un corp solid de recenzii, și oamenii or să vină din ce în ce mai mulți la locul nu doar de informare, ci de încredere. Așa afli și despre pensiuni neserioase ce-ți dau camera, și despre refuzul plății prin card, și despre zgomotul de lângă clădire, noaptea, când vrei să dormi, și despre inexistența wifi-ului prezent în reclamă, și despre mirosul de canal, și că nu e de fapt la adresa de pe site, ci la mama-dracului, și mai trebuie să mergi pe drum de țară, nesemnalat pe gps, ca să ajungi acolo. Pot fi, toate astea pot fi, și n-am nimic împotrivă că sunt. Dar vreau să știu dinainte în ce mă bag. Vreau să știu pentru ce semnez să dau bani.

Închei cu speranța să deveniți ceea ce are nevoie un călător frecvent. Un site eficient, informativ și obiectiv. Mi-am luat timp să vă povestesc cele de mai sus, tocmai pentru că sper să fiți voi. Cei prin care să-mi găsesc cazările din România.

Vă doresc mult succes!

PS. Am citit descrierea stațiunii Mamaia. Nu așa. Fără entuziasm, fără interes. Nu invită, nu palpită, nu stârnește, nu informează, doar recită plictisit ceva de pe un prompter. Sec, limbaj de lemn, formulări nenaturale, informația minimă, diluată, generalizantă, ca a unui elev ce nu și-a făcut temele și încropește ceva la repezeală, din amintiri. Cam tot atâta puteam și eu să spun despre Mamaia, și eu n-am mai fost pe acolo de foarte mulți ani. Doar că sigur ziceam mai bine. Angajați alt copywriter. Face o mare diferență.

Conflicts of interest disclosure: Post publicat în cadrul concursului Superblog, toamna, 2019 – proba XVII – sponsorizată de AZ-Turism.ro

3 comments

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s