The Negative Intelligence–Religiosity Relation: New and Confirming Evidence

Un studiu, publicat recent, confirmă datele unui studiu din 2013, de același autor, în care se arată o corelație negativă între inteligență și religiozitate, o legătură inversă între inteligență și fanatismul credinței în all mighy God. Adică, într-o interpretare laxă, oamenii religioși sunt mai puțin inteligenți. Tind să performeze mai puțin bine la testele de inteligență. Cu cât ești mai inteligent, cu atât ești mai ateu?

Evident, în jurul subiectului poți discuta vreme de tomuri întregi de bibliotecă, plecând de la secțiunea filosofie și mergând mai departe la sociologie, economie, biologie, evoluționism, istorie, psihologie, religie, morală și trecând neapărat o tură și pe la secțiunea cercetare științifică, metode și concluzii.

Câteva idei ce mi-au venit, citind titlul au legătură cu:

 • religia ca unealtă de control al maselor
 • religia ca modalitate de formare a comunităților în istorie
 • religia ca mediu safe, de apartenență, creat oamenilor trăind izolați
 • religia ca singură metodă educațională în populația fără acces la educație (IQ test results can be improved with training, lectura în școală ce exersează imaginația, empatia, fluența limbajului)
 • religia ca metodă de coping în situații formatoare traumatice, cum a fost și mai este în multe părți ale lumii, copilăria majorității oamenilor
 • religia ca sursă de meaning într-o populație fără acces la filosofie, că în forma postumă, a manuscriptelor minților strălucite trecute, sau în forma prezentă, a accesului la contacte cu minți strălucite actuale, cu care să ai o discuție dincolo de vocabularul zilnic, a celor 2000 de cuvinte
 • religia în versiunea fanatică, fundamentalisă (binomială: noi, credincioșii și salvații, și restul, voi, păcătoșii și damnații), cu rigiditatea de neclintit aferentă inteligenților scăzute, ușor de manipulat

Aici câteva idei și nuanțări venite chiar din partea autorului, Miron Zuckerman. Citez:

“The evidence that there is a negative relation between intelligence and religiosity is very strong. But the effect size of the relation is small. This means that there are factors besides intelligence that explain why people are or are not religious. It also means that although more intelligent people tend to be less religious on the average, predicting religiosity from intelligence for individuals is fallible,” Zuckerman told PsyPost.

Alte câteva citate din articol, care problematizează metoda (IQ tests), analytic style of thinking vs intuitive, populația de studiu (western world):

“One possibility [is] that people use their religious beliefs [to obtain] self-enhancement, a sense of empowerment, and better self-regulation… extensive research evidence that more intelligent people already benefit from higher self-evaluation, a higher sense of control, and more efficient self-control. As such, more intelligent people have less of a need for religiosity”

“It is possible that more intelligent people are less religious because they are more rational, an inference that is consistent with the finding that the IRR was partially mediated by analytic style”

“Most of these studies were conducted in the West, primarily in the United States. Our findings, therefore, do not apply to Eastern religions such as Buddhism and Hinduism.”

All exciting stuff.

***

Mențiune, pentru liniștea mea, că nu-mi place să șterg comentarii: convingerile religioase ale potențialilor, ipoteticilor comentatori sunt, bineînțeles, permise și respectate. În schimb, încercările de propăvăduire a lor pentru convertirea mea la felul lor de sens, nu.

9 comments

 1. Ei, mai era și religia ca mijloc de educație a maselor, mai sunt multe alte puncte de vedere asupra rolului religiei și bisericii.

  • Aveți dreptate, ați menționat.
   Ar mai fi caritatea.
   Oricum, cu excepția fanatismului, nu este un lucru blamabil. Au și ei păcatele lor, de exemplu, blatul cu puterea.

  • Da, caritatea, intră la adeziunea de grup, apartenența și susținerea în comunități. Rolul de glue social.

   PS.
   Am o rugăminte la dvs. Aici nu e talkshow sau facebook, unde se aruncă baloane de săpun în aer, ca apoi să sărim ca orbii să le prindem, în timp ce ele se sparg în mâini.
   În general, în modul serios, prefer să discut concret, analitic, pe argumente, oricât de abracadabrante, dar să fie niște argumente, nu pe generalități trase cu praștia în aer.
   Dacă spuneți ceva, cel puțin aici, vă rog s-o faceți dacă puteți să susțineți ceea ce ați afirmat.
   Acel “mai sunt multe alte puncte de vedere asupra rolului religiei și bisericii.” (afirmație pe care nu o neg, sigur mai sunt și alte puncte de vedere, de aceea am și vrut să le aflu), se dovedește că la dvs ar fi fost doar un singur punct, caritatea, și acela, inclus deja în postul meu.
   Chiar eram curioasă să aud noi puncte de vedere asupra rolului religiei și bisericii, nespecificate de mine în enumerarea aia cu buline.

 2. “o corelație negativă între inteligență și religiozitate, o legătură inversă între inteligență și fanatismul credinței”
  Nu sunt de-o inteligență deosebită; de-aceea mi-a fost mai ușor să accept ca adevărat Cuvântul Cărții ca fiind inspirat de Dumnezeu și că El e creatorul după cum susține. Treptat am înțeles că lucrurile se pot simplifica și reduce la esență: există doi mari creatori de filozofii/ideologii, Dumnezeu și Diavolul. Pe de o parte e credința/ religia/ filozofia creștină bazată și în concordanță strict cu Biblia, iar toate celelalte filozofii și ideologii sau curente (inclusiv ateismul, marxismul, neomarxismul, budismul, islamismul, neapartenența la ceva etc.) sunt inspirate de duhul celuilalt. E clar pentru mine, corelația zisă negativă. Cineva plin de sine, ca foarte inteligent, își are filozofia lui proprie pe care o alege cu grilă!

  Dar vizavi de fanatism religios: “atașament pătimaș, excesiv pentru o convingere, o persoană etc., dublat de o totală intoleranță față de convingerile altora”. Pare ok și partea aceasta a expresiei. O putem clarifica oarecum practic. Peste 100.000 s-au închinat la moaștele sfintei Parascheva, nici vie n-avea așa succes (că n-avea pt ce), iar indienii Indiei se închină la vacă. Ce să zicem? N-are nimic de-a face cu credința în Dumnezeu, e un duh rău pe care inteligența acelora nu-l poate depista ca atare, și îl crede avantajos dacă i se închină. Fals. Sorry, dacă am fost pe lângă subiect sau prea lung în formulare.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s