Define irony

Define irony:

Să dedici timp prețios din viața ta să scrii pentru o probă formulată incorect gramatical, fără nicio fluență, fără logică, de un juriu care apoi te va evalua și-ți va da puncte pentru, atenție, citez:

 • Fluența și coerența textului – 10 puncte;
 • Corectitudine gramaticală – 15 puncte;

Mai jos exprimarea revoltătoare, citez din enunțul probei 22, competiția superblog 2019:

“Stilul nostru unic este o calitate la care ținem foarte mult, indiferent de zi și orice ținută am alege. Însă cu un extra strop de încredere, se spune că putem conduce întreaga lume.”

Două fraze s-au chinuit să scrie. Două! Și alea fără cap.

Însă.

Ce este însă, dragi copii?

Să spunem juriului. Este conjuncție.

De care conjuncție?

Adversativă.

ADVERSATIVĂ.

Ce face o conjuncție adversativă?

Citez de aici, să evit interpretările:

“Conjuncțiile adversative (dar, însă, ci) leagă entități între care, din punct de vedere semantic, se stabilesc raporturi de opoziție: Vin nu mâine, ci poimâneEu îmi petrec Crăciunul în Carolina de Nord, însă aș fi vrut să mă duc în România.”

Raporturi de o-po-zi-ți-e.

Ce raport există între aceste două entități:

Stilul nostru unic este o calitate la care ținem foarte mult, indiferent de zi și orice ținută am alege.

și

Însă cu un extra strop de încredere, se spune că putem conduce întreaga lume.

Însă ce?

Există măcar vreun raport?

Semantic, e greșit. Între cele două entități nu există un raport, ci le-au adunat ei cu mătura, la pleasneală, una lângă alta. Dacă tot le-au pus la grămadă și-n raport, măcar trebuiau să înțeleagă că “stropul de extra încredere” nu e în opoziție cu “stilul nostru unic”, pe care vor să-l promoveze. Dimpotrivă, l-ar susține, e aditiv, asociativ. Deci exprimarea era, dacă chiar voiau să le lege, cu și, nu cu însă. Și sau iar, conjuncții copulative, care asociază obiecte, acțiuni, calități.

Mi se cere mie fluență, corectitudine gramaticală și de exprimare, semantica impecabilă, în minim 350 de cuvinte, însă cei care mă notează nu-s în stare să compună corect un text de 33 de cuvinte?

Nu.

Deci (conjuncție conclusivă), nu.

Ce nu?

Nu particip la așa ceva.

17 comments

 1. Repet ce-am mai spus: “tu scrii cu o claritate de invidiat, ai o logică impecabilă.” Unii scriu două-trei rânduri și greșesc; dar tot ei ne cer să scriem perfect, cică sunt echipa de jurizare! Limba română devine tot mai inaccesibilă românilor pe zi ce trece.

  • Nu e vorba că sunt proști.
   E vorba că mi-aș dori ca textele mele, dacă e să le supun jurizării pe criterii de gramatică/semantică, atunci să fie de către oameni care sunt stăpâni pe exprimare în limba română, de la care eu să am ce învăța în privința asta.

  • Ba e vorba de ei.
   Dvs. ați intrat în ceva comercial, ați știu asta de la început. Dacă ați făcut-o, mergeți până la capăt. Toate astea erau de așteptat. Eu m-am uitat ce s-a purtat la alte ediții. A fost la fel. Dacă ar primi o bună idee de reclamă, la premiile lor, ar fi moca. Nu renunțați pentru un asemenea motiv.
   Asta e doar părerea mea.

  • Mulțumesc pentru părere.

   Opinia mea e că e vorba de mine și de standardele mele.
   N-am intrat în ceva comercial, ci-n ceva ține de litere. Sau așa am considerat eu.
   Nu știu dacă am să mai scriu, mai sunt probe, multe enunțate corect, voi vedea.

 2. Concursul este doar de Advertoriale. Deci reclame sub forma de conținut editorial. Nu este un concurs de creație literara. Cei din juriu sunt în general șefii departamentelor de marketing. Enunțurile probelor sunt făcute tot de cei din juriu. Corectitudinea textului ( scriere+gramatica) este o cerință dar accentul se pune doar pe promovarea produsului / serviciului deci pe politici de marketing. Ponderea fiind 30% text si 70% reclama. Eu zic sa nu te lași dacă ai ajuns pana aici de ai o luna de concurs. Este în fond un concurs și detaliile nu are rost sa te determine sa te retragi. Tu sa scrii bine. Cum scriu ei? Este strict treaba lor. Succes!

  • “Corectitudinea textului ( scriere+gramatica) este o cerință dar accentul se pune doar pe promovarea produsului / serviciului deci pe politici de marketing. Ponderea fiind 30% text si 70% reclama.”

   Nu știu dacă e chiar așa.
   Din declarațiile de notare iese invers, cam 30-35% cerințe tehnice (link, tematică) și 65-70% scris, cam ce ține de literatură (citez – Creativitatea și originalitatea, Corectitudinea gramaticală, Coerența, fluența textului). Pe mine partea a 2-a m-a motivat. Să constat că cei care notează au deficit în exact ceea ce evaluează, a avut un efect invers considerabil în ce privește motivația.
   Poate-mi revine, măcar pentru alte etape, mi-a plăcut să mă joc cu cuvintele la cerere, deși am detestat cerințele tehnice și elogiul impus tacit în conținut.

 3. Creativitate și originalitate se referă doar la partea comerciala pentru a scoate în evidenta firma, produsul,serviciul,avantaje,puncte forte, cel îl diferențiază de competiție etc.Nu are nici o legătură cu literatura.Povestea se conturează doar ținând cont doar de aspectele comerciale.Firmele își fac reclama cu aceste advertoriale. Si ele asa se scriu nu se pot face invenții.Deci doar Corectitudinea gramaticală – 15 puncte;Coerența, fluența textului – 10 puncte. are legătură cu literatura/gramatica restul este doar comercial. Ei nu ar acorda premii pentru literatura. In urma acestui concurs firmele participante își vând din produse/servicii. Nimeni nu investeste chiar si intr-un concurs daca nu urmareste doar un profit.

  • Dacă e cum zici, atunci am interpretat eu greșit “creativitatea și originalitatea”. My bad.

   adagium:
   Și acum, dacă mă gândesc bine, înțeleg și de ce reclamele sunt așa de proaste în România. Nu gândesc outside the box, urmează strategii de promovare din cărți, cu “creativitate și originalitate” fake, subscrisă unor tendințe deja purtate, iar reclamele ajung să fie samey, repetitive, nesurprinzătoare, fără sparkuri geniale de la firmele cu fonduri uriașe, care se bat pe oamenii creativi și talentați, ca mine, nu doar școliți în strategii.

  • Este o realitate.Cu creativitatea mori de foame în percepția unor firme care sunt mari jucători pe piață. Nu iți doresc sa lucrezi într-o multinațională într-un departament de vânzări sa vezi cum pe pune problema când este vorba de produse/servicii și promovare. Totul se rotește în jurul banilor, totul este dur si nu neapărat de calitate ci de cantitate. Pe principul cât mai mult cu orice preț. Doar clișeele vând. Strategia contează și bani sa iasă cu orice preț. Eu doar ți-am explicat mecanismul. Eu am participat anul trecut la Superblog. Crede-ma ca am experiență.

  • Te cred că ai experiență.
   Am înțeles mecanismul. Doar că e prost, de aceea și reclamele-s poraste.
   Asta cu cantitatea nu merge, decât parțial și pentru cei care vor să rămână la asta.
   Mercedes nu vinde la cantitate. Ci calitate. Și vinde.

  • Mercedes vinde cantitate bazându-se pe calitate dar au strategii de marketing foarte bine puse la pun si cu un istoric de lunga durata, compania fiind înființată în 1926. Cu toate astea firma a înregistrat pierderi uriașe cu amenzile în scandalul diesel de la începutul anului. Au luat masuri si au trecut urgent la reducere de costuri și o restrangere a portofoliului. Atata timp cat produsele sunt vandute nu se poate spune ca reclama este proasta, in vanzari doar rezultatul conteaza. Nimic altceva.

  • “in vanzari doar rezultatul conteaza”.
   De acord.

   “Atata timp cat produsele sunt vandute nu se poate spune ca reclama este proasta,”
   Ba da.
   Sunt produse care se vând, care au reclame foarte proaste.
   Doar că vânzările nu oglindesc calitatea reclamelor, ci altceva, sunt alți factori.
   Mai ales că sunt produse care se vând fără nicio reclamă.
   Asta n-ar trebui să se întâmple dacă vânzarea ar fi doar rezultatul reclamei.

  • Oricum iți mai spun un secret si nu mai continui subiectul, dar 99% din cazuri reclama este la produse care nu se vând si 1% sunt reclame la produse noi nouțe pentru a le face cunoscute. In alte cazuri nu investești bani in reclame fiindcă si reclama se trece la costuri in hartoage. Te las. Eu iti doresc succes si sa termini competitia ca doar de la acest subiect am pornit fiindcă este o experiență.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s