5 Rituals That Predict Success

Un articol de Robin Sharma, încă un guru al succesului și manifestărilor peste noapte, despre ce te-ar ajuta ca să ai succes. Acum, succesul e ceva personal, nu înseamnă neapărat același lucru pentru tine și vecina de la 4. Poate pentru ea succes e să fi pus cei mai frumoși castraveți la murat, care te privesc rotofei și sclipicioși de dincolo de sticla borcanului, aproape la fel de umflați în pene ca vecina. Dar să zicem că vorbim de micuțul antreprenor sau de ambițiosul corporatist, învârtitor de hârtii, idei și meetinguri, un job universal cunoscut. Succesul ar fi atunci când învârți din ce în ce mai multe idei, hârtii și meetinguri, dai așa de frumos din coada eficienței și-a producției de ceva, orice, până și de prostii, sau mai ales de prostii, de te observă șefii sau alte bussinesuri și-ți mai dau ceva la salariu sau la contract, să mai faci un credit pentru încă o posesiune pe care să ți-o treci mândru, împlinit pentru un timp, pe numele tău.

Omul care a venit cu listuța de mai jos are și un curs, care să te ajute să înțelegi bine de tot în ce constă premisele succesului. În afară de hard-work, hard-work, hard-work, muncă și iar muncă, adică, și aia de de preferat făcută cu cap, nu prea văd altceva care să te facă să ajungi des de la A la B. Unde A e începutul și B sfârșitul.

Dar să ne uităm puțin la ideile lui, că nu l-am băgat degeaba în seamă.

1. The Ritual of Early Rising

Întâi să fac observația că a găsit niște denumiri noi pentru lucruri vechi. Adică cine se trezește de dimineață departe ajunge. Sau e obosit seara. Fiind guru al succesului, a făcut și-o sectă, o denumește a celor de la ora 5. Dimineața. Adică să te trezești cu noaptea în cap și să fii super-productiv, super-emailer sau super-scriber, cică în oara aia de la 5 la 6 e așa o tăcere în jur, că-ți face poftă imensă de muncă și deliver cu toptanul cele mai faine rezultate. Mie pe la ora aia mi-e cam mult somn, o oră în plus de somn, mai ales spre dimineață pică tare bine. Regula alternativă e deci:

1-alternativ – get enough sleep! Really! Sleep!

2. The Ritual of Strategic Time-blocking

Da. Regula având ca justificare – what gets planned, gets done. Cu asta sunt de acord. Blocatul agendei, unde nu se mai poate strecura nimic, e cea mai eficientă invenție de la inventarea agendei. Un fel de leac, de fapt, pentru overload.

3. The Ritual of Over-delivering

Nu. Over-delivering is stupid. Atât ai plătit, atât primești. De ce în plus? Ca să fii competitiv pe piață, zice, că se referă mult la antreprenori. Nu mi se pare smart. Dacă vrei să fii competitiv, oferă lucruri de calitate, dar cere și cât face pe ele. Nu da degeaba, că nu ești agentură de caritate.

4. The 60-minute Student

Adică să înveți ceva nou în fiecare zi. Denumită pretențios, desigur. Oricum inveți ceva nou în fiecare zi, nu trebuie să îi dai și-o denumire și-un loc în calendar. E ca și cum ai planifica să respiri în fiecare zi.

5. The Ritual of Private Reflection

Nope. Ce snobism, ce pretenții nesustenabile! Asta e deja mult prea mult pentru un om ocupat cu viața 2020. Cât din timpul unei zile chiar gândim? Ne gândim la ceva, adică, reflectăm? Nu vreau neapărat să zic că suntem toți o grămadă de proști pe pilot automat, deși nu e exclus, dar să reflectăm cu adevărat la ceva, să gândim un lucru, o idee, o întrebare, nu mai facem demult, probabil cam de când a apărut social media. Era pe vremuri, când oamenii își luminau serile cu lumânări sau lămpi de ulei, când n-o ardeau pe netflix sau bloguri sau facebook, când ședeau molcomi, își aranjau ziua în cuminecături și se gândeau la ale vieții. Nu mai sunt gânditorii de atunci, n-au cum să fie. Nu mai gândim. Suntem distrași și distrați, prinși de blue light-ul monitoarelor. Reflecția e ca televizorul cu tranzistori. Nu se mai face.

One comment

  1. Pare o abordare clasica pentru reteta succesului dar vine cu anumite lucruri cat de cat noi chiar daca nu sunt pretabile in anumite situatii, cred ca trebuies luate separat si puse in contextul potrivit…toate la gramada nu prea are ce efect sa aiba.

Leave a reply: