O legătură între tratamentul pentru tensiune și suicid?

Recent a apărut un interesant și puzzeling studiu din Canada, care arată o legătură, deși cauzalitatea nu e stabilită!, între ARBs (angiotensin receptor blockers), o medicație cu care se tratează tensiunea crescută, și suicid. Concluzia studiului e ținută mild, și pe bună dreptate, date fiind scăderile studiului, în a se prefera, dacă e posibil ACEIs (angiotensin-converting enzyme inhibitors) în loc de ARBs, fără o recomandare drastică de schimbare a prescripțiilor actuale doar pe baza acestui studiu.

Ambele, ARBs și ACEIs, acționează pe aceeași cascadă fiziologică care duce la activarea angiotensinei II, inamicului ce provoacă constricția vaselor de sânge, doar că la nivele diferite. ARBs împiedică Angiotensin II să activeze receptorul propriu din musculatura vaselor de sânge, promovând astfel relaxarea și dilatarea lor, și deci scăderea presiunii pe vase. ACEIs inhibă direct formarea inamicului.

Studiul citat ridică multe întrebări, mai ales că sunt destule date neluate în calcul, de exemplu starea de boală psihică înainte de tratamentul pentru tensiune sau co-medicația, sunt doar două elemente ce cu siguranță ar aduce o nuanțare în rezultat. La fel și despre stadiul bolii tratate cu ARBs/ACEIs, de exemplu, e cunoscut că depresia apare frecvent la bolnavii de inimă, mai ales după un infarct sau la cei în stadii avansate de degradare cardiacă.

Pe de altă parte, diferența principală e că ARBs doar blochează receptorii să reacționeze la angiotensina existentă, pe când ACEIs inhibă formarea completă a angiotensinei. De aceea, cu ARBs e posibil să fie un nivel crescut de angiotensină în creier, ceea ce ar putea avea poate un rol în suicid, deși până în acest moment nu se știe să fie o legătură între angiotensină și mood disorders.

Multe speculații, dar rezultatul dă de gândit. În continuare e nevoie de rafinarea și repetarea unor astfel de studii și trebuie cercetat mai îndeaproape posibilele mecansime.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s