Învață de la cei bătrâni chiar și când n-ai ce învăța

Măsuram din ochi mopul, tocmai îmi luasem unul c-o jumate de oră înainte, îl aveam demult pe-o listă haotică și neregulatp de cumpărături și-l și luasem de cum prinsesem ceva timp liber să ajung în oraș. Ăsta de-l vedeam acum era mai mare, mai în firea lui, mai bun, oare, m-am întrebat cu ciudă, poate să-l duc pe celălalt înapoi. L-am apucat de codoiul albastru, să îi văd greutatea, și-am început să îi mișc într-o parte și alta capul, sp verific mobilitatea, flexbilitatea pe la colțuri. Mobil, ușor de mânuit. Încep să împing de cap înainte și înapoi, acolo imobil, exact cum trebuie, să asigure stabilitatea. Deodată văd lângă mâna mea două mâni ridate, un tremur ușor, pete de bătrânețe, ceva eczemă, ceva vânâtâi violete de la un sânge ținut ceva mai necoagulabil de vreun anticoagulant sau vreo boală de sânge.

– Nu, uite așa trebuie, și clic-clac, îmi desface în două suportul, să-mi arate cum se poate regla.

Privesc moșulețul ce se ivise lângă mine să mă ajute, cu gâtul roșu, ca fript, continuându-se direct cu bărbia mâncată de-o erupție cumplită. Buza de jos ca o streașină întoarsă, uriașă, proeminentă, vineție, ca de elefantiazis, ce nu-i dădea voie să mai închidă gura cum trebuie. Un monstru fragil și singur.

– Am și eu din ăsta, continuă să mă dădăcească, vorbind rar, greoi, și mișcă de capul mopului în toate părțile, demonstrativ, c-o strâmbătură ce se voia zâmbet. O fi și cu handicap mental, mă întreb.

– Aha… văd, deci așa… zic spontan, și privesc cu băgare de seamă, de parcă vedeam pentru prima dată așa ceva.

Cum să-i spun că eu mă ocupam de probat ergonomia, că mă pricep la mopuri și la cum se descalță și încalță ele, și că am demult preferințele mele clare, când el sărise în ajutorul unei femei ce aparent trăgea în neștire de ceva știa el mai bine ce e. L-am lăsat să-mi arate o vreme, apoi i-am mulțumit frumos. M-a privit surprins, a înclinat capul umil, mi-a mulțumit și el, oare pentru ce, și-a aruncat înapoi o altă încercare de zâmbet.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s