Ierburi pentru creșterea libidoului la femei

Toate leacurile astea noi, dar străvechi în tot felul de alte culturi așa de îndepărtate că n-am auzit de ele, sunt acum la modă, de când se transmite informația cu repeziciune de superman din China sau din Bielorusia și ‘napoi.

Studii din alea pe verificatelea nu prea sunt făcute pe multe din ele. În jurul lor e mult folclor, ca în jurul lui Isus. Și cât de mult trebuie să credem, dragi copii, în folclor? Cam tot atât de mult trebuie să credem în Miorița. Sau în Meșterul Manole. Alegorii.

Deci, alegoric vorbind, sunt niște ierburi care cică ar avea ceva de spus când vine vorba de libidoul feminin.

Un avertisment foarte serios, pe lângă faptul că e mult folclor și puțină evidență, e cel legat de calitatea hapurilor din comerț ce pretind că au o iarbă sau alta în compoziție. Medicina naturistă a explodat, sunt magazine dedicate, rafturi pline de promisiuni de sănătate veșnică și orgasme glorios de interminabile. Nu rare, ba dimpotrivă, alarmant de frecvente, sunt cazurile în care s-au găsit metale, droguri sau urme de substanțe necunoscute sau de alte plante, neidentificate, în astfel de droguri, pardon, hapuri artizanale, făcute de fiecare producător după “rețetă proprie”, adică după ureche și fără vreun control real de calitate. The great pretenders. Pericolul e ca în goana după efecte miraculoase peste noapte, să te intoxici lent, să strici și ce mai ai bun, ficat, rinichi și neuroni, înghițind ierburi, că de, nu-s chimicale, sunt din natură, deci trebuie să fie bune. Ciupercile otrăvitoare și uraniumul tot din natură sunt. Să le înghițim?

Morala 1: nu tot ce e “din natură” e safe.

Morala 2: nu tot ce se scrie pe internet e de crezut.

Mai jos câteva versuri de folclor sexual:

Tribulus terrestris – ceva studii pe oameni arată efecte pozitive pe libido (efecte măsurate după 4 luni de tratament cu 750 mg pe zi). Că ar mai fi destresor și antianxios, se spune, dar nu e susținut, deocamdată, și de studii.

Tongkat Ali – cunoscut ca ginsengul malayzian, sau viagra pentru femei, are efecte pe hormoni, crescând inclusiv testosteronul, și de aceea efecte pe libido și satisfacția sexuală. Atenție, s-au găsit droguri și substanțe necunoscute în pilulele malayasiene.

Muira Puama – de prin Amazon, sunt ceva studii ce arată efecte în disfuncții sexuale. Reglator pe stress și anxietate.

Avena sativa – se crede că ar crește testosteronul liber din sânge și prin asta ar contribui la o creștere a dorinței, nu doar fizic, ci și emoțional.

Ashwaganda Root – e cunoscută ca un supliment potent în India, un fel de plantă a tinereții, n-are neapărat indicații pentru libido, ci mai mult pentru combaterea stress-ului mental și fizic, de luat seara, pentru că poate induce relaxare sau chiar somnolență. Printre multele beneficii pe diferite sisteme, imun, cardiovascular, hormonal, e și cel pe libido, posibil prin înbunătățirea vascularizării organelor sexuale. Atenție, are efect activator pe tiroidă.

Maca root – folosită în Andes de secole, cică, e un energizant, se spune că (unde acest “se spune că” e foarte important, pentru că nu sunt dovezi clare în direcția asta), deci, se spune că ar crește fertilitatea și satisfacția sexuală.

Suma root – ginseng brazilian, crește nivelul de estrogen și progesteron (studii pe șoareci) și prin asta ar avea efecte pe fertilitate și libido.

Catuaba – crește nivelul de dopamină din creier, ce joacă rol major în plăcere/sistemul de recompensă. Ar crește frecvența viselor erotice precum și intensitatea orgasmului. Frecvența lui nu e sub controlul ierburilor, ci a omului.

Damiana – o iarbă interesantă, tot de prin America de Sud, se și fumează, ca drog ce poate da o stare paradoxală, de relaxare și stimulare simultan. Despre ea – mult folclor pe afrodisiac și tonic psihic. Majoritatea claim-urilor neacoperite de studii controlate.

Morala 3: Think! Then think more. And when you dont know, ask. But not a stupid bastard on social media. Take better care of yourself. Ask a professional.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s