Criminalitatea de salon

O aripă neagră, rășchirată, și carnea de pe trup, încă ținându-se grămadă, deși rămasă fără piele, atât mai rămăsese din vietatea cerului vânată și răpusă de cele mai fioroase pisici din vecinătate. Tigre de salon transformat în Tigre pure, cu instinctele niciodată destul pieptănate, vânând cu burta plină de bobițe de cea mai bună calitate, tot ce mișcă și e (puțin) mai mic decât el. La ordinea zilei.

Ieri l-am văzut pe Tigre de Muștar călărind un copăcel firav, căruia-i auzeam geamătul de la geam, aplecat adânc sub greutatea tigrului tâmpit cu ochii bulbucați după vrăbii. Dă-te jos de acolo, dihanie mare cât calu’ ce ești, omori copacu’!

Ce ne făceam dacă erau pisicile cât tigrii? Cum mai mângâiam noi în fiecare zi atâta amar de tigru? Asta ca să nu punem cealaltă întrebare.

Am trecut cu oroare și greață de câteva ori pe lângă carnea desfăcută în cale, ocolind apoi mai încolo și grămada de puf negru, lipită de asfalt, resturi crunte de aripi rupte și lupte de dinaintea morții. Știam. Știam că n-am de ales și că va trebui să mă aplec, să iau în mână boțul de carne, ca să-l arunc. Să sanitizez zona, să fie iar domestic, curte, prietenos, loc unde nu se întâmplă grozăvii. Cu cât amânam, cu atât mai urât se descompunea, parcă și vedeam mațele rășchirate curând prin toată curtea, în labele acelorași criminali cu blană.

Mâna dreaptă în mănușă albastră, o pungă și îndrăzneala pe care ți-o iei când știi că n-ai de ales. Când e singura variantă. Hotărât, cu toate degetele, prind carnea băloasă și vâr stârvul, cu tot cu aripă, în pungă. Îl simt în palmă rece și tare, țeapăn. Așa rămâne și din noi când murim. Resturi. Materie înțepenită.

x

Foto: ‘My Wife’s Lovers’ by Carl Kahler, an 1893 painting of the cats of San Francisco resident Kate Birdsall Johnson.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s