Ink. Beautiful ink. And late bloomer.

Mary Delany, la vârsta de 72 de ani, îndurerată de moartea în 1783 a celui de-al doilea soț, a creat, cu precizile extraordinară, din hârtie colorată, 985 de flori, în decursul a 12 ani, din 1771 până în 1783, când a fost nevoită să se oprească. Din cauza vederii prea slăbite n-a mai putut continua să lucreze la colajele de hârtie. Pot fi văzute la The British Museum, arta nouă, inovatoare, în formă de “mosaic papers” ce par la prima vedere flori presate. Sunt atât de detaliate și de precise, încât aparent și acum, după 200 de ani, sunt consultate de botaniști (și, cred, pe bună dreptate, de către iubitorii de artă).

Mai multe detalii despre povestea ei, cu atenție pe condiția socială mizerabilă a femeii în acele timpuri, în acest articol. Cartea “The Paper Garden” e o biografie a artistei.

În titlu și mai jos exemple de colaje (poți să crezi că-s din hârtiuțe decupate și colorate în 1800?), fotografii online ale colecției pe site-ul muzeului.

b2

Dar plecasem de la ink, de fapt, de la o splendoare care m-a dus la încă o altă splendoare. Plecasem de la penița înmuiată în cerneală. Gând ce mi-a venit când răsfoiam copia digitală a unei cărți extraordinare, de botanică, scrisă între anii 1818 – 1828 de către… guess what, o altă femeie, o altă văduvă, Anne Kingsbury Wollstonecraft. Desenele plantelor, 121 de plăntuțe colorate în aquarelă, sunt excepționale, demne de un artist și dacă era bărbat, ar fi fost promovată și celebrată la vremea respectivă precum merita, ca un artist. După moartea soțului, îndurerată, se mută în Cuba și începe să studieze, să deseneze și să documenteze flora locului, descriind inclusiv folosirea medicinală a plantelor de către localnici. A murit la 46 de ani, încă lucra la manuscript, lăsând pe lângă paginile de o rară frumusețe, și drafturi și desene neterminate.

Cartea, cu titlul de Specimens of the Plants & Fruits of the Island of Cuba by Mrs. A.K. Wollstonecraft, a fost multă vreme rătăcită și regăsită abia anul trecut, după 190 de ani, in The Cornell library, unde fusese, de fapt, tot timpul, doar că sub adnotare greșită, inclusiv numele autorei fiind înregistrat greșit. Cartea n-a fost niciodată publicată, ci lăsată din generație în generație, până când în 1923 a fost donată de un descendend ce lucra acolo, to the Cornell University. Aici un articol despre aventura manuscriptului, cu un slideshow delicat cu imagini din cartea larg deschisă pentru bucuria ochilor noștri.

1book available for public online at HathiTrust
Specimens of the Plants & Fruits of the Island of Cuba by Mrs. A.K. Wollstonecraft – book available for public online at HathiTrust

Admiram online copia digitalizată și, pe lângă detaliile desenelor, m-a încântat și frumusețea scrisului, care e chiar lizibil, față de alte manuscripte vechi, și atunci m-a izbit variația de culoare a cernelei pe pagină, de la intens la șters, intens la șters, intens la șters. E scris cu tocul! Pagini, zeci, sute te pagini. Cât de diligent să fii să scrii înmuind la fiecare al 3-lea rând penița în cerneală? Extenunant! Și totuși.

book available for public online at HathiTrust.
Specimens of the Plants & Fruits of the Island of Cuba by Mrs. A.K. Wollstonecraft – book available for public online at HathiTrust

Cât de muncitori erau oamenii, cât de atenți și ambițioși! Iar acum? Pixuri digitale, tastaturi silențioase, recunoaștere vocală, semne în aer cu mâna, cu ochii, în curând cu gândul. Tehnologia ne face mai eficienți sau mai leneși? Sau ambele, ne face leneși, dar tot eficienți părem, că ne ia ea locul? Poate dacă scriam și eu cu toc și cerneală, mă învredniceam să scriu mai demult, nu să aștept vremea mea de late bloomer.

 

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s