And I’ll go back to Fargo

It’s a movie. A damn good movie. So good that I decided to see it again. All of it.

Are 3 serii, câte 10 episoade de căciulă, dar bine că-s destule, ca să mă bucur de jocul actorilor, de atmosferă, de imaginile aspre ale unui cătun mereu prins în frig și zăpadă, între absurd și normalitate. L-am văzut cu niște timp în urmă și din toate sutele, miile de oferte de pe Netflix, mă întorc să-l revăd pe ăsta. E al… treilea serial pe care-l revăd vreodată, după Breaking Bad și Grey’s Anatomy. Și sporadic, mai prind câte un episod din Friends. Mai am pe listă să revăd Seinfeld și Ally McBeal, dar încă nu le-am găsit. Dacă la listă mai adaug și Ozark, looking at my all time favourites, I guess I’m made of jokes, absurd humor, parodies, romanticism and the underdog stories. Quite a mix.

De ce Fargo? Cel mai mult și mai mult pentru inteligența scenariului, frumusețea dialogurilor și redarea actorilor. Sunt toate un deliciu. Atmosfera de bubble, o lume cumva izolată de vitregia unei ierni perpetue, dar în care pătrund totuși cele mai neașteptate influențe din afară. Începând cu criminalul de profesie care dintr-un accident, la propriu, apare prin oraș. Oraș cu ce alt nume mai potrivit decât Bemidji.

Sunt la primul episod, prima serie. Lester Nygaard. Eroul. Un bărbat mediocru pe toate planurile, disprețuit de nevastă, frate, colegi, de el însuși chiar, se întâlnește fortuit, în sala de așteptare a spitalului, cu Lorne Malvo, criminalul cu privire atât de neagră că nu-l poți imagina decât omorând oameni. Au o discuție magistrală în urma căreia se transformă totul. Inclusiv Lester. Și mor mai mulți. Poliția e provincială și ineptă. Ajutorul de șerif e o ajutoare, neexperimentată și dulce, aparent nepericuloasă, dar treptat va crește-n rolul ei de prins răufăcători.

Actorii zici că-s toți de Oscar. Nu e unul să falseze. Nu e unul să nu-l crezi. Nu e unul să scape o privire neautentică. Până și cei doi băieți idioți ai celui care moare în primele 20 de minute din primul episod, joacă credibil. Nu-i ușor să joci idioți, contrar așteptărilor.

Căutând despre serial, am citit că în octombrie au început filmările la seria 4, care apare la anul. Prima serie a fost turnată în 2014. A durat ceva. Good things take time. Vești bune, anyway.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s