Ursuleț de ciocolată

I-am mai văzut și înainte, mai demult, de vânzare, la vreo sărbătoare trecută, cred că de Paște. Ursuleții de ciocolată, mici, de 4-5 cm, înveliți în staniol auriu, cu sau fără fundiță, adică ursulețe și ursuleți. Foarte, foarte drăgălași. Foarte-foarte.

Doar n-o să cumpăr ciocolată de calitate îndoielnică, mi-am zis atunci, doar pentru că au învelit-o în staniol pe care au desenat, fermecător, ursuleți. Am rezistat. Un sezon.

I-am văzut iar în raft, sclipind la fel de drăgălaș cum îi știam de prima dată, în hăinuțele lor frumușele, de staniol cu gingășie desenat. De data asta am spus că ba da, o să-mi iau ursuleți de ciocolată îndoielnică, pentru că drăgălășenia lor nu e. Îndoielnică.

Acasă am desfăcut unul. Doar unul din cei mulți. O drăgălășenie să-l iau în mână. Încă o drăgălășenie să cojesc, foșnitor și micuț, staniolul din jurul bobiței de ciocolată. Ca să scot la iveală, culmea, o bucățică de ciocolată tot drăgălașă, însăși și ea turnată sub formă de ursuleț. Nu știu de ce, dar nu mă așteptam să fie și pe dinăuntru modelați ca ursuleți, prea mare osteneala. Mie-mi ajungea doar ambalajul, oricum. A fost tocmai motivul pentru care i-am cumpărat. Nicidecum de poftă. Nicidecum apăsată de vreo curiozitate, ia să văd cum sunt. Deci ursuleții nu s-au dezmințit, au ținut-o într-o drăgălășenie de la cap la coadă.

Drăgălășenie care s-a terminat doar când mi-am înfipt dinții în capul ursulețului. Nu-s buni. Ciocolata care-ți lasă gust amar în gură după ce-o mănânci, nu e de calitate, ci o adunătură din ce-au restras de pe piață, nevândut și expirat, retopită și reprelucrată. Ciocolata demnă de o economie alergătoare de consum.

Nu știu ce-o să fac cu restul. Poate ca decor mic de Crăciun pe lângă piciorul televizorului. Sau cadou pentru copii răi de pe stradă.

One comment

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s