Kindle Paperwhite vs Kindle Oasis vs Fire

Să caut un e-reader? Ca să citesc fără să-mi încarc casa cu încă alte multe cărți, kindle, inventat de amazon, a părut o idee bună. Economia ar fi de spațiu, de bani, că ebooks ar fi mai ieftine, și de copaci ce nu mai trebuie tăiați pentru hârtie. Toate câștiguri de seamă.

Deci, am studiat ideea mai îndeaproape. Cel mai ieftin kindle, dintre cei din titlu, nu e în titlu, de fapt. E cel simplu, Kindle. Și atât. Destul pentru cineva care vrea să încerce sau care nu e pretențios. Eu vreau să încerc, dar sunt pretențios. Deci, next in line, e Kindle Paperwhite. Imită hârtia, special electronic ink, cică, nu forțează ochii, are dicționar, are semn de carte, are highlighting, cam tot ce-ți trebuie când citești. În plus, față de Kindle-ul obișnuit și modest, cu ăsta poți citi și în soare, că are oleacă de led ce iluminează. Și ce mai poți face supercool cu Paperwhite, e să asculți audiobooks prin bluetooth (nu are speakers). All good things.

Oasis, ce mă duce cu gândul la Onassis, e-reader pentru oameni cu bani, deși cred că nu asta le-a fost intenția când l-au botezat, e puțintel mai mare ca Paperwhite, face tot ce face Paperwhite, are o definiție ceva mai bună, dar de care teoretic nici n-ai avea nevoie, că Paperwhite face deja toată treaba. E varianta de lux a lui micul kindle, când prețul nu e așa mult un factor de decizie și mai mult ți-l iei că ți-l poți lua, nu că ai avea nevoie. Cam la fel ca atunci când îți iei un macbook în loc de un pc ordinar, care face același lucru la jumătate de preț.

Iar Fire deja nu mai e e-reader. Ci tabletă în toată firea, când te uiți în leduri, de la Amazon citire, unde poți face aceleași lucruri ca pe un ipad, filme, muzică, jocuri, lectură. De ce ți-ai mai lua Fire când ai deja o tabletă și cauți doar un e-reader, nu știu. A, poate dacă vrei să citești manuale cu desene colorate, scheme, formule… dar o asta o poți face deja pe tableta de zi cu zi.

Concluzie, dacă ar fi să-mi iau un e-reader, de lecturi ușoare, pe care nu trebuie să scriu, deși mai mereu scriu pe marginea foilor, chiar și la lecturi ușoare, mi-aș lua un Kindle Paperwhite, cu wifi, fără 4G, care e cam overkill anyway la un e-reader. Simplu și performant, are și audio, ecran luminat în soare, deși eu nu citesc niciodată în soare, but just saying. Aș opta pentru varianta cu oferte promoționale, care e ceva mai ieftină (costă bani să nu vezi reclame), ceea ce vrea să zică că vezi pe ecran, în sleep mode, reclame la cărți recomandate în funcție de interesele tale pândite de Big Brother. Reclame ce nu apar când citești, deci mai mult îți fac un favor că îți decorează homescreen-ul, altfel static și boring. Aproape un avantaj. Și ulterior, dacă chiar te sâcâie, le poți scoate, dacă plătești gologanii ăia ce i-ai economisit la achiziționare. Dar nu le poți introduce, dacă ai cumpărat din start varianta fără reclame.

Dar nu. Nu mi-am luat. Încă. Că atunci când am trecut la partea a 2-a a demersului, să mă uit după cărțile de citit în variante electronice, m-au dezamăgit prețurile, doar cu foarte puțin mai mici decât prețul celor pe hârtie. Păi?

 

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s