6 caracteristici ale simbolurilor

What does a heart tell you?

Îmi plac simbolurile și semnele, mă simt înconjurată și înghiontită permanent de ele, trăind într-un univers guraliv, gălăgios, povestind tot timpul. Nu-i mai tace gura. Trăim, că vrem sau nu, în mijlocul unei sfere rotunde, uriașe, pe interiorul căreia apar din toate părțile, din toate cele 360 de grade, invitații colorate spre căi misterioase, nebănuite, gata de descoperit. Că privești înainte, în sus sau în jos, peste umăr, în spate, îți va vorbi. Infinitul.

Îmi plac simbolurile  și semnele pentru că se străduie permanent să comunice lucruri noi, dincolo de mine, pentru care altfel n-aș fi dat timp, atenție, uimire.

Mă tot gândesc de ceva vreme că am început să stau din ce în ce mai puțin de vorbă cu mințile frumoase, mult mai puțin ca înainte. Se simte ca o însărăcire. Azi puțin de vorbă cu Paul Tillich, mi-a povestit despre simboluri.

În traducere liberă din Paul Tillich, Dynamics of Faith, 6 caracteristici ale simbolurilor.

 1. Ca și semnele, arată spre ceva dincolo de ele – steagul, semaforul, crucea.
 2. Participă la ceea ce arată – steagul e conferit cu mândrie și putere, precum națiunea pe care o semnifică, iar un atac asupra lui, e un atac asupra valorilor respectivei națiuni.
 3. Deschide semnificații noi în realitate, altfel rămase de nepătruns fără prezența lor – arta care ne dă acces la părți din univers altfel inaccesibile.
 4. Pe lângă deschiderea altor nuanțe în realitate, deschid alte valențe și în noi înșine – arta care deschide dimensiuni nebănuite în noi.
 5. Simbolurile nu pot fi inventate, făcute anume, ci rezultă natural dintr-o nevoie internă individuală sau colectivă. Ca urmare, nici nu pot exista ca simboluri dacă nu sunt acceptate de subconștientul colectiv sau individual.
 6. Urmare directă a celei de-a 5-a caracteristici, simbolurile se nasc, cresc și mor. Născut iar nu făcut. Când nu ne mai folosesc, mor. La fel cum au murit religiile primitive, s-au transformat în altele noi, cu noi simboluri. Care vor muri și ele când nu mai folosesc.

Sunt curioasă ce religii și simboluri vor avea oamenii anilor 3000.

 

One comment

 1. “Simbolurile nu pot fi inventate, făcute anume, ci rezultă natural dintr-o nevoie internă individuală sau colectivă.[…] simbolurile se nasc, cresc și mor.” – e interesantă și utilă lecția ta de azi.
  Se presupune că de fapt simbolul creștinismului primului secol era semnul unui pește – “Veniţi după Mine, şi vă voi face pescari de oameni.” (Matei 4:19) – folosit încă de creștinii americani, care lipesc conturul unui pește pe caroseria din spate a mașinii lor.

  ÎNSĂ simbolistica crucii a apărut în vremea împăratului Constantin care, pentru a impune propagandistica imperială, s-a folosit pe rând de zeii timpului său, cei păgâni, iar mai apoi de Cel divin folosind simbolistica crucii (în urma unui vis înaintea unui război dificil, 312-315). Dar Historia mai spune că el nu abandonează zeii păgâni nici atunci, ci în 326 apare reprezentat chiar cu nimbul specific vechilor zei, o ființă supranaturală. Împăratul Constantun ar fi convocat în 330 Conciliul de la Niceea (sinodul ecumenic) și l-ar fi și prezidat, e clar un amestec grosolan al statului imperial în chestiunile fundamentale ale credinței. Deci un împărat (mai mult păgân decât creștin) și nu un prelat, impune simbolistica crucii conștiinței vremii sale. Nu e însă o simbolistică din timpul primilor apostoli ai Lui Isus ai primului secol. Însă, ulterior, biserica catolică și biserica ortodoxă, mențin simbolistica crucii pe scară largă, aș conchide că e ok ca simbolistică. Însă nu e deloc ok uzitarea crucii ca obiect de cult indispensabil, acordându-i puteri magice. Așa ceva e curată idolatrie; crucea, introdusă pe ușa din dos, cel mai devreme în secolul IV, o decizie total nefericită, o mare erezie, iar rezultate nefaste se văd peste tot în lumea occidentală de azi.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s