Dacă moda ar fi un fel de mâncare, pentru mine n-ar fi comestibil

Dacă moda ar fi un fel de mâncare, pentru mine n-ar fi comestibil. Pentru că ar fi cu carne. Iar eu sunt vegetariană. Aproape vegetariană, mai scapă câte un os, pe ici, pe colo. S-ar zice o vegetariană inconsistentă.

Dar n-a fost dintotdeauna așa. Am avut o vreme în care eram carnivoră cu simț de răspundere. Adică mâncam și eu metodic modă pe pâine, în rând cu celelalte fătuci ce se doreau cât mai șarmante. A se citi, agățătoare de priviri și de atenție, mai ales masculină. Dar după o vreme parcă mi-am pierdut gustul ăsta sau s-a rătăcit el de mine, și de atunci am fost liberă. Am rămas fără noțiunea de modă. Și nici nu i-am dus lipsa (probabil nici ea mie). Nu că nu m-ar mai fi interesat agățarea de priviri sau atenția masculină, doar moda a fost cea care mi-a ieșit din grații, hainele mi-au rămas. Moda cu trendurile ei a devenit pur și simplu neinteresantă, de un neinteresant atât de strident, încât ar fi redundant să-l descriu. Căci de ce m-ar interesa că „se poartă” dungi, maro, strâmt sau evazat, maxi, mini, când eu vreau să port ceea ce eu aleg, fără dicteuri automate din trenduri și influensteri?

Am dezvoltat însă foarte repede altceva. Fidelitatea pentru o anume calitate, pentru anumite mărci, pentru produsele unui anumit brand. Cred că asta vine cu vârsta, se termină perioada experimentărilor. Știu ce-o să găsesc la ei, sunt consistenți, nu mai am nevoie să caut, să încerc, să trec prin frustrante perioade de trial and error. De la detronarea modei, am ajuns la încoronarea unor mărci, unde mă duc cu ochii închiși atunci când am nevoie de ceva. Știu de unde o să-mi iau pantalonii. Sau sacourile. Sau încălțăminte sport. Sau nu, nu știu de unde o să-mi iau, ci corect era știu ce o să-mi iau. Ce fel de. Știu ce marcă de pantaloni, de rochii sau de adidași o să-mi iau, dar de unde exact anume le procur, e tot timpul negociabil. Poate fi dintr-un magazin de-afară, cu pereți, uși și vânzătoare, sau dintr-unul online, cum ar putea fi, de pildă, Answear.

Cred că abia cei ca mine sunt cu adevărat cei mai buni clienți pe care-i pot atrage și păstra. Pentru că cei ca mine știu exact ce vor, ce le vine, cum le vine, mărimile, și-au făcut foarte bine lecțiile înainte și, implicit, nu vor avea decât foarte rar retururi. Cred că un magazin online, ca să reziste pe termen lung, nu fluturași de noapte atrași de lampa modei trebuie să atragă, sunt instabili și schimbători, ci clienți constanți în preferințe, cu gusturile bine formate, care dau click ușor pe produsul preferat pe care-l caută și-l găsesc. Și care apoi revin, ca la un loc cunoscut. Sunt obișnuiți să revină acolo unde a fost bine pentru ei, adică au găsit ce căutau. Și-au exersat fidelitatea deja de multe ori, le e ușor s-o ofere celor ce-o merită.

M-am uitat de curiozitate pe site și am și găsit lucruri cunoscute. Vorbeam la prima lor probă despre Desigual, una din mărcile preferate pentru rochii, care se găsesc de cumpărat la ei pe site. Cu ocazia noii probe de concurs la care participă rândurile de față, am căutat și la încălțăminte de damă, să văd dacă au preferința mea de adidași de damă.  Și da, am găsit, au și Skechers.

Prin urmare, prea multe de spus despre traseul meu în modă din adolescență și până în prezent nu e de spus, în afara celor deja menționate. Un traseu care a început timid și nesigur, a avansat cu viteza melcului, s-a bâțâit o vreme de pe un picior pe altul și, la un moment dat, nu foarte mult după start, s-a oprit în punct mort. Lipsit de motivație. Am rămas să-mi aleg îmbrăcămintea doar după o înclinație strict personală, fără nicio legătură cu realitatea revistelor de modă.

Conflicts of interest (COI) disclosure: Post publicat în cadrul competiției Superblog, toamna, 2019 – proba XII – sponsorizată de Answear.

One comment

  1. De același autor îmi vin în minte două aforisme “Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea” și “În om e un șir nesfârșit de oameni.”, citate care pe unii ca noi nu ne împiedică mai deloc, dimpotrivă, ne fac să fim tot mai verticali cum vedem că este personajul tău de azi, caracterizat de independență, personalitate, fidelitate și străjuit de-un gust bun reconfortant.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s