De ce Moleskine și nu Paperblanks

Am dat ieri peste agendele Paperblanks pe 2020, cele de buzunar. Magnifique! Coperți cu design deosebit de atrăgător, multe cu modele în relief ce se simt plăcut sub degete, ca tapițerii de fotolii versaillice, foile frumos albe, nu gălbui, liniate discret. Răsfoindu-le am început să mă întreb revoltată cum de am încetat să le folosesc, alegând în loc, de ani buni de zile, agendele Moleskine.

N-am găsit imediat răspunsul, erau atât de frumoase că alegerea mi-a părut ilogică. Abia când am văzut că zilele de weekend au desemnată câte o jumătate de pagină, în loc de una, ca-n restul zilelor, mi-am dat seama că alegerea a fost de ordin practic, chiar dacă partea estetică sângera după frumoasele, vaporoasele lor coperți. Moleskine acordă echitabil tuturor zilelor o pagină. Nu pot să accept o agendă ce mă strânge de gât să scriu înghesuit, prescurtat, câteva cuvințele grămădite necăjit unele-n altele pentru zilele cu jumate de pagină.

Ieșind din librărie, fără nimic, nici măcar fără mândrul Leuchtturm1917 cu red dots și coperți verde ostășesc, pe care mi l-a șutit de sub nas vreun alt împătimit, că doar ce l-am lăsat o clipă din mână și a și dispărut, mi-am dat seama, lăsând totuși în urmă c-o urmă de regret Paperblanks-ul cu crinii glorioși de copertă, că mai era încă ceva unde Moleskine câștigase. La colțuri. Literalmente. Cel din urmă le are rotunjite, pe când crinii aveau niște colțuri de să-ți înțepi mațele cu ele dacă aveai de gând să scrii cu el în brațe.

Așa rămân mai departe cu bătrânul Moleskine, cu foile lui gălbui care doar (prea) puțin îmi plac, pentru că dacă nu le voi putea avea pe amândouă, voi alege întotdeauna utilul peste estetic.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s