Toți le dau de mâncare. Eu, apă.

Păsărelelor ce trebuie neapărat să facă parte din arsenalul zen al curților moderne, să cânte, ciripească, eventual să prindă niște omizi, dacă le-or mai fi foame după ce au fost îmbuibate de semințele oferite de darnicul, grijuliul om.

Într-o zi, de vară, de caniculă și de idei, mi-a venit o idee. Apă! Să le dau apă eu, nu mâncare. Au destul și oricum nici n-ar trebui să primească vara, să trebuiască să muncească, să alerge după hrană. Destul că sunt pisici obeze, transformăm și păsările cerului în niște mici ghiulele ce abia se deranjează să zboare de pe cracă la semințele puse la discreție și înapoi? Încep să semene cu darnicii și grijiliii oameni – gee, aici e chiar 3 de i, ca la copiii, sper, altfel s-ar zice că am greșit, cine știe mă poate corecta, dar numa’ cine știe mai bine decât mine – să revin la darnicii oameni, cu care păsărelele rotunde, cu burți peste curea, ale cerului, încep să semene. Și ei tot de pe cracă la semințe zboară, tradus în habitatul lor, de pe canapea la supermarket, să umple gușa. Nu ne mai vânăm vânatul, ne tastăm, discutăm, analizăm și implementăm vânatul, prin joburile moderne.

Se face coadă la mine, la apă. Strachina nu e mare, o țineam de decor, ador cocleala verde a cuprului de pe fundul ei. Acum e tot un decor, doar că viu, făcut din vrăbiuțe ce stau ciorcine pe gard, așteptând rândul să bea din apa îmbogățită în cupru, la fel cum Diane de Poitiers bea din apa îmbogățită în aur, să rămână mai mult tânără și frumoasă, zice legenda confirmată de urmele de aur găsite în 2009 în părul Dianei. Ca și aici, tot ca la darnicii oameni, e regula șefului. Întâi ăl mai mare bea, se bălăcește, apoi celelalte, mai mici.

Cândva vreau să sădesc roșii și să mănânc una.

Mă întrebam azi dimineață ce-aș fi preferat să fiu, Caterina de Medici, soția legitimă a lui Henri II sau Diane de Poitiers, amanta cu 20 de ani mai mare ca el, cu puteri mai mari decât ea – aici un mic sumar al poveștii celor două. Încă dezbat.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s