Moliile eternității

Autor Liliana Widocks.

Text preluat integral de aici.

Pentru că mi-a plăcut.

În timp ce femininele îndrăznesc să pună și ele piciorul pe lună, pe luna problemelor de zi cu zi, masculinii țes de jur-împrejur un miceliu, invocând zădărnicia. Ai lor au bani, putere, sunt majoritari la cârma lumii, sunt, încă, cei mai bine plătiți pe piața muncii, au acces necondiționat la educație oriunde în lume, pe alocuri încă mai au drept de viață și de moarte asupra femeii. Te-ai aștepta să fac referire doar la statele sărace, subdezvoltate, dar din păcate mai deunăzi, pe vatra civilizației, în Italia, o nevastă a fost pedepsită de un judecător pentru că refuzat să se conformeze sexual cerințelor soțului. Un alt judecător, din patria coridelor, a întrebat victima unui viol de ce nu și-a ținut strânși genunchii. Președintele Statelor Unite, impredictibilul Donald Trump va rămâne în istorie sub blazonul “grab them by the pussy”. Femeile au strâns și ele rândurile, după ce au dereticat, gătit și hrănit harta lumii, și, unite, au repurtat câteva victorii. Hărțuitori și campioni ai abuzurilor au fost demascați, dar sistemele care i-au protejat până nu demult și care au permis manifestările vădit misogine nu și-au făcut mea culpa, s-au distanțat, sacrificând câțiva pioni deveniți oricum nerentabili. S-au ridicat însă voci artistice, trăite bine, care au preferat să se delimiteze de traumele trecutului și să manifeste delicată clemență față de cele ale prezentului, unele recomandându-ne să privim omul prin prisma carierei, talentului, realizărilor, trecând cu vederea tarele sociale. Nobil. Să aplaudăm și să promovăm opera unor indivizi care au disprețuit până la extreme tot ceea ce e omenesc, artiști care și-au bătut efectiv joc de semenii lor, implicit prin opera în fața căreia ni se cere să ne prosternăm. Nu e de-ajuns ca cei de aceeași atitudine să le asigure perpetuarea, e nevoie și de entuziasmul victimelor, ca și în cazul negării dreptului la avort în caz de viol. Atrocitățile din lagărele naziste au fost scurse de toate lacrimile și mulți le consideră istorie, uitare și iertare.

Întorcându-mă la feminine, e de admirat tăria lor de a scoate la lumină umilințele îndurate, chiar dacă eforturile le sunt și acum ridiculizate, au câștigat însă enorm în încrederea în sine, în curajul de a vorbi deschis. După fiecare pas înainte, societatea le trage, speriată, doi pași înapoi. Conștiințele acceptă doar murmure: “să nu ne grăbim, să nu ne grăbim …”. Dar nu toate femininele susțin ieșirea la rampă, invocarea dreptății. Multe mame și soții pun umărul la perpetuarea mișeliei. Nici feministele nu se descurcă prea grozav. Există credința că o sticlă de vodcă dată pe gât fără prejudecăți, o producție pornografică în loc de cină și un scărpinat atentat la liniștea dumneaei, abilități taxate drept perfect bărbătești, ne-ar propulsa pe locul întâi, cot la cot cu preferații sorții. Drogurile, libertățile sexuale sunt incluse în schemă. Scoaterea țâțelor la vedere își cere drepturile de putere și control. Cu explicații sensibile și lacrimogene. Lacrimogeni au devenit și masculinii. Se simt amenințați de noua atitudine războinică, de refuzul femininelor de a se mai lăsa înjurate și aruncate la coș cu zâmbetul pe buze. Proslăvesc revenirea la imaginea suavă și calină de altădată. În Africa și în Orientul Mijlociu multe femei sunt încă tratate ca în Evul Mediu. Asistăm zilnic la atrocități de neînchipuit la adresa femeilor. Jignirile și vulgaritatea nu mai miră pe nimeni. Într-un alt colț al globului, femei cu poziții cheie în companii considerate elitiste, inovatoare demisionează pentru că hărțuirea sexuală și mizeriile cotidiene nu se opresc nici după ordine judecătorești. Anonimatul asigurat de internet a îngenuncheat cazna femininelor, fenomenul înflorind nestingherit, în ciuda sinuciderilor, în ciuda distrugerii de vieți fragile. Datorită internetului multe astfel de abuzuri scapă basma curată, fiind greu de dovedit, ușor de acoperit și mult prea multe pentru a mai stoarce de vlagă și de fonduri polițiile statelor, și așa obosite, depășite, nepregătite să înfrunte, la pas, progresul. E un paradox aici pentru că pentru Serviciile Secrete internetul a fost o neașteptată dar atât de dorită pleașcă. Bineînțeles că până și legal se poate abuza și scuza. Dacă ești mare IT-ist, ca și mare securist și iubita te înșeală, sau crezi că te înșeală, nu te văd stând cu mâinile în sân când ai la dispoziție un mecanism atât de bine pus la punct! Răzbunare? Oh!!!! Noi nu! Nudități? Doamne ferește!!! Mă uit în jur și pierd orice speranță și nici măcar nu m-am gândit de o eternitate la Dante. Cred că internetul a distrus irevocabil ceva în noi, că salvarea binelui va însemna, în anii ce vor urma, renunțarea la mediul online sau un sistem polițienesc, total neeficient și aplicabil, ca orice altă legalitate, doar pentru oamenii cinstiți.

De unde vine totuși frica aceasta a masculinilor de a pierde supremația? Logic ar fi să cred că Dumnezeu a creat întâi femeia, răpus de singurătate și poate că doar așa Adam a fost primul născut, nu făcut. O zgândărire a problemei găină-ou, o explicație oarecum plauzibilă. Ce rost ar fi avut să-l creeze pe Adam când se plictisea deja cu el însuși, la ce bun o copie? Pare logic ca Eva să fi luat păcatele asupra ei, ca mamă, când, enervat, Tatăl i-a făcut vânt din Rai. Poate abuzase de naivitatea unei surori. Adam, stârnit la rândul său, publică o versiune a Genezei care să-l avantajeze, urmașii moștenind încrâncenarea și adăugând elemente cu mult mai scandalizatoare, departe însă de ochii femeii, ținută departe de învățătură, înregimentată în ritualuri preconcepute. Dumnezeu nu și-a renegat fiul, dar i-a scos în cale elemente anarhiste precum Cleopatra, Lucrezia, Ecaterina, Elizabeth, Mata Hari, Indira, Ane, Ioane, Eleonore, și de la Disney Mulan (direct de la chinezi era mai greu).

Diavolul te strânge de gât prin internet, Dumnezeu te arde cu realitatea la sănătate, lăsat la mintea ta habar nu ai ce să faci. Quo vadis?

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s