Avon

Pe vremuri, Avon era marele Graal al răsfățului. Colege de-ale mele mai fâșnețe se băgaseră în business, să vândă produse și să facă și ele un ban. Empowerd women. Aveau desăguțe pline cu mostre și le aduceau cu ele peste tot. Roiam toate ca albinele în jurul mierii, înghesuială, cu greu ajungeam să pun mâna și eu pe catalog, să ating și eu vreo cutiuță delicată și parfumată. Desăguțe pline cu comori. Ce le invidiam pe reprezentante că puteau să se uite cât pofteau la toate odoarele alea!

Mă uitam fascinată în cataloagele cu foi lucioase, printate cu poze de vis, cu licori ce se scurgeau strălucind în soare, cu parfumuri ce promiteau insule paradisiace, cu creme ce deodată te făceau cea mai frumoasă. Și rujurile alea în culori aprinse pe buze pline, care nu usucă, cu vitamine, hrănitoare. Unele povești sunt prea frumoase să nu le crezi.

Le voiam pe toate. Nu puteam avea niciunele. Cred că la un moment dat am și cumpărat, dar nu mai țin minte exact ce. N-a fost remarcabil, dacă nu-mi amintesc. Remarcabilă a fost aura aia specială din jurul catalogului cu fotografii profesioniste. Asta am ținut minte. Precum am ținut minte și jindul continuu după cosmeticele de vis.

Să cumperi din poze era ceva nou. Nu puteai să le atingi, să le iei în mână, să le învârți ca pe un cub rubik pe toate părțiele, cu fascinație de maimuță ce descoperă oglinda. Despre multe produse aflam de la colegele ce deja le cumpăraseră, povesteau ce fantastică e crema, ce minunat e parfumul, ce miraculos e rujul. Toate cu review-uri superlative. Ele erau influensterii de atunci. Cum să nu fie greu să alegi?

Azi mă uitam după o spumă de baie, mai ieftină, că le consum ca pe apă, mai mult am nevoie de feelingul bulelor albe în jurul pielii, decât neapărat de ultima generație de spumă de baie, cu minerale de la marea moartă și îmbunătățită cu vitamine de alien. Printre cele mai ieftine, un kil de la Avon. Avon? Dau să trec mai departe, numele suna cheap, senzația era cheap. Îmi amintesc brusc că demult numele ăsta era pentru mine numele luxului.

Mă uit curioasă să văd ce mai au. Multe produse, acum toate de cumpărat online, s-a terminat cu vânzătoarele ambulante frumos parfumate și fardate, ce veneau cu desăguța cu comori la botul calului. Să înnebunească calul. Cea mai bună promovare. Toate ieftine. Jenant de ieftine, ca și produsele, parcă și prețurile, rămase în urmă. Sau poate de fapt sunt jenant de scumpe zmacurile de acum și ni s-a stricat busola. Aruncăm banii pe promisiuni.

Aș putea să-mi iau orice. Nu mă îmbie nimic. Poate doar spuma aia, în cele din urmă, mai mult ca să nu zic că am pierdut timpul aiurea căutând.

2 comments

  1. Stiu senzatia. Acum, Avonul imi mai trimite din cand in cand cate o instiintare, asa ca la un client vechi. Singurul produs la care am ramas fidela ca sa zic asa, este o apa de colonie pentru sotul meu, care lui ii place. Oricum, toate chestiile astea care miros frumos le consuma cam cum o faci tu cu spuma de baie:) Si are de cinci ori mai multe ca mine 😀 😀 😀 In rest,incerc sa imi inchipui ce figura fac operatoarele atunci cand, daca ”uit” sa comand, ma suna si eu le spun politicos ca am cumparat direct de la sursa ca abia ce m-am intors de acolo, asa ca nu ma intereseaza oferta lor. Stiu, ar fi mai simplu sa spun sec, nu ma intereseaza si sa inchid, dar ce sa fac, oh-ul de la capatul celalalt al firului si tacerea care se lasa ma fac sa fac la fel de fiecare data?
    Ziua buna, Menda!

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s