Pericole care îl pândesc pe predicator

Nu că m-ar interesa ce l-ar pândi pe predicator, dar am fost curioasă să văd ce pericole sunt, bănuind deja în ce direcție merge articolul. Nu credeam că începe așa direct cu ura diavolului ce se apucă să-l chinuie pe predicator, și că “suntem cu totii obiecte ale urii rautacioase ale diavolului“. Deși dacă aș înlocui diavol cu ideea de noi înșine, aș fi de acord. Noi suntem la ambele capete, și sursă și receptor atât a luminii, cât și a întunericului. But anyhuuu, a fost interesat să văd că dacă aș înlocui cuvântul predicator cu medic și-aș șterge tot ce ține de diavol și religie, cele 6 pericole, pardon, de fapt doar cinci, s-ar foarte bine putea aplica și lui.

Sursa aici.

1. Printre altele, exista pericolul ca slujitorul sa gandeasca despre sine ca apartine unei clase privilegiate. 

God complex, atât de familiar medicilor, mai ales chirurgilor. Ca să nu mai vorbim de ideea, crescută și udată cu fervoare de-a lungul întregii istorii, că medicii ar aparține unei clase privilegiate. Snobismul. Deși nu știu ce snobism îți mai trebuie în creierii nopții când toată lumea doarme și tu te duci amețit de oboseală să mai vezi un pacient.

2. Un alt pericol este acela de a-si forma o atitudine de superficialitate in infaptuirea lucrarii Domnului. 

Bine, trecând peste ultima parte a frazei, cam așa se petrece și la medici, care se spune că se dezumanizează treptat. Asta dacă abilitatea de-a rămâne compus în fața tragediilor se numește dezumanizare. Eu aș numi-o adaptare necesară și benefică. Nu e superficialitate, nici nepăsare. Mai ales cum ar putea să fie nepăsare când el își dedică viața celorlalți, încă de demult, din tinerețe, pe care și-o petrece studiind, pregătindu-se, și continuând restul vieții tot așa.

3. Exista de asemenea, pericolul ca predicatorul sau pastorul sa ajunga la o instrainare de starea spirituala reala a oamenilor. 

Asta tot o variație a dezumanizării ar putea fi, dar deja am lămurit că tocmai ideea asta despre medici e una superficială. Negândită, judecată preluată și perpetuată de masele fără filtru propriu.

4. Exista apoi intotdeauna pericolul ca slujitorul sa isi piarda intelegerea fata de oameni; atitudinea lui devine abstracta si academica, astfel incat el iubeste omenirea fara sa-i iubeasca pe oameni.

Idem precizarea de la 3.

5. Un alt pericol care il poate pandi pe predicator este ca acesta sa ajunga sa iubeasca mai degraba ideile religioase si filantropice decat pe sfinti si pacatosi. 

Asta nici măcar n-aș zice că e pericol, ci e tocmai indicat. Și nu se referă atât la iubire, cât la dedicația pentru meserie, care poate fi exersată din combinarea interesului pentru knowledge și cel pentru oameni.

6. O alta cursa in care predicatorul e in primejdie de a cadea este aceea ca el sa faca ceea ce nu implica efort, sa ia lucrurile usor. 

Nu. Asta nu e pentru medici. Doar dacă nu profesează. În rest, absolut nu, nicio primejdie de ne-efort. Solicitarea e continuă.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s