Apele de flori

Am adunat câteva ape de flori în dulapul cu flori, nu e doar un joc de cuvinte, ci chiar are ușile decorate cu un model floral, mărunt dar deloc discret. La început am crezut că n-o să-mi placă, prea încărcat, dar acum m-am obișnuit, e uriaș, acoperă un perete întreg și arată ca un tapet. Atâta decorație să fie într-un rest alb, complet alb. Și în afară de cele de trandafiri (e tonică) și cea de lavandă (pentru ten gras) uit mereu ce fac apele alea. Și atunci iar trebuie să scotocesc pe net, să știu pentru o secundă și apoi iar le uit. Am zis să le scriu undeva pe un carnețel, dar toate însemnările mele pe hârtie au obiceiul să se amestece, să se piardă, aproape ca un îndemn continuu să scriu digital. Dacă ar fi să compar, nu știu dacă pot da întâietate pixului sau tastelor, ambele îmi plac foarte foarte foarte mult. Am pus destui de foarte? Anyway, îmi plac prea multe. Asta e unul din neajunsurile multitalentului, pentru că dă multifocalitatea. Obosește, în cele din urmă. Dezorientează. Sună a glumă…dar doar sună. Măcar când ai doar câteva lucruri la care ești bun, la care, prin muncă, foarte foarte foarte multă muncă, poți excela, e totul mult mai simplu. Simplificat, ușor de cuprins, de gestionat. Deci am lăsat însemnarea pe carnețele și-am zis că-mi fac lista apelor aici. Oricum am un pact cu mine să nu șterg blogul timp de un an de zile, așadar măcar un an de zile am unde să mă întorc să-mi reamintesc ce facea apa de iasomie. Sau cea de gardenie. Da, chiar, ce făcea?

Încep cu apa de trandafiri, că asta folosesc zilnic de vreo 2 săptămâni – e tonică, micșorează porii, calmează pielea iritată, e safe și pentru ochi, părului dă strălucire. Eu n-am remarcat nimic din toate astea, dar probabil e neremarcabil, până la urmă e doar o apă, nu chirurgie estetică. Îmi place că într-adevăr nu irită ochii mei care se irită aproape la orice. Și pentru că miroase demențial, aroma de trandafiri e una din preferatele mele.

Apa de lavandă – e bună și pentru ten uscat, și pentru ten predispus la acnee. La fel pentru scalp prea uleios, se pare că ar regla uleiurile pielii. Aroma e una plăcută, în general, sedativă, liniștitoare. Mie mi se pare prea..neutră. O aromă tăcută, pe când eu le vânez pe cele răcnitoare. În zilele toride de vară, ca răcoritor.

Apa de rozmarin – previne căderea părului pentru că întărește rădăcina. Se mai zice și că încetinește albirea, dar nu pot raporta înapoi ceva despre asta că n-am folosit prea mult, poate, nu văd nicun efect. Poate nici nu e, iar dacă ar fi unul atunci am bănuiala că e nevoie de multă perseverență, să fie folosită timp îndelungat ca să dea rezultate. N-am nu perseverența asta, dar n-am atenția asta, voi fi curând distrasă de alt mit biologic și atât de frumos ca să fie adevărat. Dar pentru o vreme tot o să-l cred. Cu atenție de folosit pentru părul uscat, poate să usuce scalpul și mai tare, asta am observat imediat și eu. (Pentru informații în plus despre rozmarin și beneficiile pentru păr am găsit un articol bun pe hairbuddha.) În rest e un foarte bun tonic, crește elasticitatea pielii, acum mă gândesc să fac o combinație cu apa de trandafiri, dacă tot e așa bun tonic, că-mi trebuie. Observ că fac din ce în ce mai multe riduri și începe să se lase pielea. Oricum o să fac din ce în ce mai multe riduri, oricum o să se lase, e plata, destul de fair, pentru că mi se permite să mă bucur de viață și mai încolo de 20 de ani. Dar nu-s frumoase ideile astea cu pomezi ce s-ar bate vitejește cu biologia? În plus, e un bun antiseptic, echilibrează uleiurile pielii, recomandat pentru ten gras, acnee.

Apa de gardenie – nu prea populară, mai mult e folosită pentru aromatherapy, miroase fenomenal și într-o vreme era în topul parfumurilor mele preferate. Pentru piele e tonică și emolientă, mai ales pentru pielea uscată. La fel, emolientă și pentru păr. Conține ferulic acid, un antioxidant puternic, ajută la menținerea elasticității pielii se pare prin efectul asupra conținului de colagen și acid hialuronic, care se știe pe toate blogurile de cosmetărie, că scade cu vârsta.

Apa de iasomie – emolientă pentru ten uscat, redă strălucirea și ajută la o tentă mai uniformă a pielii. Se pare că pentru păr are beneficii mari, redă strălucirea, ajută împotriva mătreții și-a păduchilor. Și ca deodorant. Iubesc iasomia, are ceva neajutorat în ea. Sau poate e din cauza iasomiei mele de pe vremuri, ce era tot timpul la discreția foarfecelor de grădinar, deși m-am luptat cu dârzenie cu toți grădinarii ce-au fost de părere că trebuia scurtată, rotunjită, aranjată.

Apa de rosewood – tot ca deodorant e bună (la fel ca apa de salvie și de mentă), antiseptică, antiacnee. Tonifică, calmează, micșorează porii. Posibil efect pe vergeturi.

Apa de Ylang-ylang – planta așa de bună, că trebuie să-i repeți numele. Efect pe creșterea părului, dar atenție pentru părul predispus la îngrășare, cu milă, că poate accentua asta. Pentru ten uscat.

Apa de neroli – e calmantă, atât fizic, cât și psihic. Calmează pielea iritată, reduce vergeturile, ajută în dermatite. Este și tonică, micșorează porii (deja se extinde lista, acum mă gândesc să fac o soluție de 3 părți, trandafiri – rozmarin – neroli). Dă strălucire părului.

Apa de helichrysum – antiinflamatorie, calmează rănile superficiale, eczemele, pielea sensibilă sau sensibilizată, după expunerea la soare. Stimulează creșterea părului.

Mai sunt, probabil câte plante, tot atâtea ape, dar nu le am ca să le încerc. Lista rămâne deschisă, dacă mai găsesc, mai adaug.

3 comments

  1. Eeee, ce bine cand poti intreba un prieten in loc sa umbli aiurea pe net, mai ales cand nici timpul nu iti da pace si te impinge de la spate, hai, ca nu ai timp de prostii, tu ai treburi mai importante de facut( asta pana cand o sa ma opresc odata si o sa ii spun stop, nebunule ca mai sunt si eu pe aici si dupa parerea mea, parere cu cea mai mare autoritate in domeniu, de altfei, EU sunt foarte imprtanta 🙂
    Dimineata frumoasa, Menda, ca uite, se arata zorii

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s