Nilotica shea butter

După ce m-am lăsat păcălită de sute de companii de cosmetice și-am încercat tot ce mi s-a părut c-ar promite promițător, și-n mare parte am fost doar dezamăgită, am ajuns și la ceva demult folosit și cunoscut, ceva simplu, pe care l-am neglijat poate pentru că părea prea simplu, nici măcar scump, dar care până acum niciodată nu a îndrăznit să facă rău tenului meu.

Shea butter.

Nu din cel alb, înălbit, de fapt. Cel raw, nerafinat, gălbui, cu miros de nuci și pământ, ce poate fi neplăcut unora, Un unt solid la temperatura camerei, care se topește de la căldura degetelor, deși trebuie să aștepți puțin, și care întins pe față lasă o peliculă foarte grasă, exact ca atunci când ești dat cu un ulei ce nu intră deloc în piele. Numai că intră, doar că foarte încet, de aceea nu e pentru folosit în timpul zilei, ci doar seara, înainte de culcare. De fapt, e mai mult un tratament, decât o cremă de folosit zilnic.

E uleiul care mi-a salvat fața de fiecare dată când o supăram cu vreo chimicală, deși am supărat-o și cu chestii complet naturale, cum ar fi uleiul de jojoba, atât de lăudat, dar la care mie-mi deranjează toată flora normală și-mi usucă fața. Shea butter, în schimb, o calmează și-o ajută să se refacă. Bun ca emolient. Hrănitor. Liniștește eczemele. În rest, bun la toate. Până și la vreme. Bun împotriva gerului. Și-a soarelui, deși are SPF mic, dar măcar are.

Ce nu e bun e că e așa solid. Și că se întinde greu, chiar și topit în palme, tot greu se întinde iar apoi fața rămâne foarte lipicioasă și unsuroasă. Pentru asta am găsit două soluții. Una artizanală și una cu bani.

Cea artizanală zice așa. Topești untul într-o baie de apă, adică pui recipientul cu totul în apă caldă, până se face lichid, adaugi în proporție de 1/3 un ulei lichid la temperatura camerei, recomandat e cel de floarea soarelui. Eu am adăugat de camelie, al doilea ulei, după cel de shea, ce nu mi-a dat niciodată reacții adverse. Apoi se amestecă și se lasă să se răcească. În recomandări se spune că se se bate, deci îți trebuie un micro-mixer, ca cel de spumă de lapte pentru capuccino. În plus se pot adăuga alte uleiuri, esențiale, poate vitamina E, poate acid hialuronic, poate glicerină, deși de asta aș pune puțin de tot, e umectant și atrage apa din mediu. N-am pus astea de pe urmă, că a fost prima încercare. Să văd cum iese. Iese bine! S-a solidificat înapoi și-a dat o pastă ușor de luat, ce se lichefiază imediat pe degete și e foarte ușor de întins.

A doua variantă, aia care costă bani, comercială, e să cumperi un înlocuitor de calitate superioară. Tot shea butter, numai că se cheamă nilotica shea butter. E o variantă mai moale, cu punct de topire mai scăzut, deci devine mai ușor lichid, și care se întinde mult mai bine ca originalul. Pentru acuratețe, am încercat și varianta a 2-a, am comandat și zilele astea urmează să-mi vină. Sunt curioasă acum de calitate și dacă e la fel de inocent și benevolent cu pielea ca shea original.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s