Independentă de cafea

Nu că mi-aș fi făcut griji că aș fi fost dependentă. Dar timp de 4 zile n-a fost chip să înghit vreo gură de cafea de rău ce mi-a fost. Aproape că n-aș fi băut și azi, dar e luni și mi-am zis stomacului că e cazul să înceapă de data asta o săptămână mai bună ca cea din urmă și să se potolească cu dramele. Mi-a ajuns! N-am mai fost așa bolnavă de vreo 3-4 ani, cu zăcuturi zile la rând și durut carnea pe mine. Deci, azi cafeaua de dimineață. Fără lapte, că laptele s-a învechit în frigider iar altul proaspăt încă nu am.

S-au repetat de la sine pașii reflexului condiționat. Filtrul, apa, măcinatul zgomotos, picuratul în cafetieră, cana mică, mierea. Prima sorbitură aromată. Cafea proaspătă, abia măcinată. Gust blând, liniștit, ca privirea unui câine bătrân ce se vrea mângâiat mai des ca înainte, aleasă să nu fie din cea amară și nici prea robustă. Nu m-am entuziasmat atât de tare de ea, de gustul ei, pe cât de ideea în sine, că aveam prima dimineață, puțin forțat, cu cafea, după câteva dimineți mizerabile ce-au părut interminabile. E ca o victorie. Și ca o dovadă că uite, îmi merge mai bine.

Dar nu i-am simțit lipsa. Fizic. Puteam și în continuare să am dimineți fără cafea fără s-o doresc în mod special. E mai mult încrustată în algoritmul reflexului, al tabietului de dimineață, al unei preocupări ce marchează începutul trezirii. Sau sfârșitul somnului. În locul cafelei ar putea fi foarte bine și ceai. Numai că ceaiului îi lipsește sabia cafelei, mușchii startului. E prea mellow. Vanilla. Deși… și aici e loc de joacă, un ceai de ghimbir iute frige imediat gâtul și trezește simțurile.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s