Uleiuri esențiale pentru păr

Pentru că azi a fost nevoie pentru a 3-a oară, cred, să dau un search după uleiurile esențiale bune pentru păr – care sunt cele hidratante, care sunt cele care întăresc firul de păr, poate chiar și anticădere, care încetinesc încărunțirea – am zis să-mi fac o listă a mea, s-o am când mai vreau să inventez combinații pentru seruri de păr. Ținusem minte doar cedarwood și rosemary, pentru că pusesem câteva picături în șampon și balsam.  De restul îmi aminteam vag. Dar da, mai sunt câteva destul de bune, le-am adunat azi pe toate într-un tonic capilar. Tonicul stătea de-o vreme nefolosit. Acum că tot am intrat într-o perioadă de mai multă grijă pentru mine, am zis să-mi folosesc resursele adunate și depozitate. Cândva trebuia să le vină și lor timpul. Am adăugat cedarwood, pin, rosemary, lavandă și ylang-ylang și m-am uns pe cap. Și cât stau așa cu capul plin de esențe, fac și lista.

Nu mai vreau să mă tund. Deocamdată, posibil ca deodată cu vremea mai caldă să-mi schimb părerea, dar acum vreau să-mi reamintesc cum e să am părul lung și liber. Gata cu cocul, nu mai vreau, rămâne doar la nevoie, când chiar nu se poate fără. În ultima perioadă am avut 99% din timp părul prins, prizonier, sub comanda clamelor de păr puternice, vânjoase, capabile să-i țină greutatea. Nici nu mai băgam de seamă că stă mereu în tensiune, țeapăn, bine adunat, bine ordonat, niciun fir să scape din rând. Ordine și disciplină. Ca soldații.

Azi dimineață când m-am dus la doctor, l-am lăsat liber. Firele mici s-au zburlit toate în sus de la umezeală și-au făcut în jurul capului un roi înfirat. o coroană de puf, ca un cap de păpădie. Pletele îmi atârnau grele pe lângă obraji, le simțeam dezordinea și dezorientarea, deodată lăsate în voia soartei, fără un dirijor sigur și drastic. Aveau ceva de delăsare, de neîngrijire, deși cumva e contraintuitiv canoanelor de farmec și frumusețe, tocmai părul liber, șerpuind lin și mătăsos, e unul din podoabele simple, naturale ale femeii. Eu acum nu-l vreau liber pentru podoabă, ci pentru libertatea în sine, pentru ieșirea din cușca ordinii, cușca lui “trebuie”. Un statement micuț de dorință de relaxare, pe lângă bonusul de femininate… poate. Deși în dimineața asta mă simțeam înceată, urâtă iar pletele grele mă făceau să mă gândeasc la tipa lățoasă, cu creier puțin și dantura stricată de la meth, din Orange is the new black. Oh, wel…

But, the oils:

Rosemary – creștere, antiuleios

Lavanda – creștere și echilibrare a uleiurilos scalpului

Ylang-Ylang – pentru scalp uscat, nerecomandat pentru păr gras

Pin – dezinfectant, antibacterian, hidratant, creștere

Geranium – creștere și hidratare

Pepermint – creștere, circulația capilară

Tea tree – e antimătreață

Cedarwood – foarte bun pentru hidratare

Mușețel – pentru părul blond natural

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s