Pentru două zile / away

Se cunoaște că deși mi-am pierdut practica vacanțelor, mi-am eficientizat împachetatul lucrurilor, multe de altfel, pe care le iau cu mine, căci azi am reușit ca până la 10 dimineața să fiu gata cu totul, dușul, hainele, mâncarea, gata până chiar și cu papucii de casă pe care mi i-am luat într-una din traiste, că nu-mi place să calc pe podele de împrumut cu tălpile goale. Jumate de casă pare mult spus, dar cam jumate din lucrurile pe care le folosesc în mod curent le-am adunat, după o sortare foarte rapidă, și le-am împachetat. Altădată mi-ar fi luat o zi. C-o zi înainte să plec de acasă m-aș fi gândit și răsucit pe toate părțile ce am nevoie, ce n-am nevoie, la urmă să iau și unele, și altele, ca să fiu sigură că nu uit nimic. Să fie experiența? Să fie pragmatismul? Simplificarea sigur nu e, pentru că n-am simplificat încă prea tare, deși rămâne un target la care am început să mă gândesc, pare o provocare promițătoare și foarte dificilă,  posibil de abordat într-un viitor sper apropiat.

Sau e bătrânețea, de fapt, un altfel de-a spune experienței împletite cu pragmatismul. În ultimele săptămâni mă simt ca și cum am îmbătrânit cât în zece ani. Mi-a dispărut entuziasmul copilăresc, dar poate era și cazul să dispară, fiind așa de copilăresc. Mi-a dispărut bucuria de copil, dar iarăși, poate îi era și ei timpul să dispară. M-am surprins în ultimul timp răspunzând agale, potolit, măsurat, atunci când în mod normal aș fi răspuns repezit, fulgerător, sprințar, c-o glumă poate, chiar și proastă. M-am gândit că sun ca o bătrână din aia serioasă, limitată, care vorbește doar la subiect, fără deraieri nepermise de cadrul discuției. Plictisitor, previzibil. Nimic care să provoace, nimic care să surprindă. Pe alții. Doar eu sunt surprinsă că am devenit așa. Altfel. Apăsată, grea, nemaizburând, nici măcar în gând. Complet nevăzduhistă. Cu totul pe pământ, mergând, încet, cu pași târâiți. No jumps. Nu pași de vals aiurea. Poate e o perioadă. Sau poate e un moment de răscruce și devin altfel. Să vedem acum ce devin. Sunt curioasă.

Dar, bagaje, despre ele vorbeam. M-am trezit relativ târziu, 7.40. Și tot am avut timp de toate. Chiar și de cafea. Chiar și de transferat cu polonicul supa din oala de aseară într-o cutie etanș. O făcusem ieri, dacă plecam, aveam s-o găsesc veche, peste două zile. Am decis s-o iau cu mine. Ca și mandarinele biologice, ce au gust ca-n copilărie, mai fin, mai prelung, pe când celelalte, coapte cu spray-ul, au un gust mai abraziv, mai acid, dispare repede. Ca și de bananele, tot biologice, dar care-n două zile se coc prea tare, trebuiau și ele salvate. Am luat cu mine exact cum ziceam, casa, sau o prelungire a ei, inclusiv mâncarea pe care aș fi mâncat-o în mod normal în zilele astea. Doar că am s-o mănânc în alt loc, cu un alt view, și c-o altă stare. Am vrut să plec, pentru puțin, să ies din atmosfera ce mă ține legată acum doar de stări grele, apăsătoare, doar de interogații ineficiente, doar de temeri ce se repetă. Am vrut să scap, să evadez. Evadare completă nu există. Iau cu mine lumea mea, și gândurile, și grijile, dar le așez în alt chenar, le dau altă perspectivă, altă profunzime. E o evadare temporară și funcțională. Două zile în care am voie să mă gândesc la tot ce nu merge, dar am voie în același timp să văd și ceea ce merge. Pentru că nu mai pot să zic că nu merge nimic, atunci când îmi fac bagajele în mai puțin de 2 ore. A mers.

Drumul a fost lung. Partea bună e că-mi plac drumurile lungi. Spală creierul, îl resetează. N-ai ce face în timpul drumurilor lungi cu suferința, decât s-o înregistrezi, să te întorci de câteva ori la ea, dar la un moment dat mai vezi și cerul, și copacii, și-o veveriță ce vrea așa, tam-nesam, să treacă strada exact când vii tu cu mașina. Apoi vin nervii, frustrările, idioții care vin din sens opus cu faza mare. Ești deodată și trist și furios în același timp, și e mai bine decât doar trist.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s