The big dream and the money

Citesc din când în când posturile unui tânăr poet, aspirant spre nuvelistică și roman, chinuit de depresii lungi, de regrete interminabile, care în fiecare săptămână citește o carte și-i face o recenzie. Partea din urmă și motivul ce mă face să intru din când în când pe posturile lui. Toate având un fir sumbru, totuși.

Recenzille însă îmi plac pentru că sunt oneste și informate. Are termene bogate de comparație, măcar, iar stilul e pe alocuri liric. Onestitatea ajunge uneori în formă brută la nivelul la care scrie că i-a crescut mai mult păr pe piept, tentativă de cojocăreală anatomică evolutivă, de când suferă de frig din cauza celei mai grele ierni. Nu chiar o informație de care aș fi avut nevoie. Dar care vreau-nuvreau, îmi rămâne în minte. Prin bizareria ideii. Prin inutilitatea confesiunii.

Visul lui e să scrie, fără să mai fie nevoie să lucreze alte joburi pe lângă, cum ar fi de exemplu să predea. Pentru asta cere bani de la cei care-l citesc, pentru că știu că aveți oricum mai mult decât am eu, e unul dintre argumente. Asta e visul mare al tuturor celor ce scriu pe blog și vor să devină scriitori profesioniști. Adică să trăiască din asta. Pentru el însă să fie scriitor profesionist ar fi și un vis împlinit, dar și un blestem. Pentru că starea de rău, gândurile defetiste, golul dinăuntru, toate ar deveni și mai adânci, s-ar simți și mai acut în izolarea impusă de lipsa unei obligații de-a munci clasic, tradițional, structurat. Să ieși afară din casă regulat, obligat, să te întâlnești cu oameni, să te prinzi într-un joc care pentru o vreme să te facă să te uiți.

Money are good, that big dream… not so much. Not for everybody.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s