Exercițiu în coaserea oamenilor

Îl fac zi de zi, cos suflete. Am, se pare, stomac tare pentru asta. Nu și pentru cusutul la propriu. Cum ar fi suturile simple. Doar și de asta nu sunt medic la urgențe sau chirurg. Ca să nu croșetez la țesuturi, să nu repar cu instrumentar anume specializat bucăți de trup, ca un inginer ce știe exact care lampă de siguranță s-a ars și trebuie înlocuită.

Și totuși. Sufletele descusute duc la trupuri destrămate. Și reciproc.

Ce te faci când în miezul nopții un alt suflet destrămat s-a decis să descoase ițe vii de trup, să lase urme sângerii, crăcănate întrebător spre lume, să despartă foaie cu foaie fâșiile ce-l țin adunat într-una, să intre sub epidermă, să caute undeva în carne, adânc, durerea, poate o găsește, poate o prinde și o scoate afară de urechi, ca pe iepurele din pălărie, uite-o, te-am dibuit, ieși, dispari, nu mai mă doare?

Ce te faci când căutări nesfârșite și neîmplinite printre fibrele ființei din sânge, lasă în urmă paranteze tăiate, lăbărțate, zâmbete de groază, săpate în carne, ca de clovn rupt în colțurile gurii? Trebuie să brodezi, să coși, să croșetezi din nou la alipirea cărnii, într-o amăgire de moment, a întregirii, a întregului. Rezolvarea anatomică pentru un țipăt al sufletului.

Iar ca să cos, trebuie să-mi reîmprospătez mișcări cândva exersate, dar niciodată intrate în reflex. Ceea ce un chirurg face cu ochii închiși, eu trebuie să reînvăț cu frustrările mișcărilor neîndemânatice, de prima dată. Exersând, îmi revin deodată amintiri creponate de demult, parfumate de trecerea timpului ce păstrează de multe ori doar frișca, încep să simt, aproape organic, plăcerea de-a face zi de zi asta, victorii cotidiene, să repari la propriu oameni, să-i vezi ieșind din mâna ta funcționali, lipiți, după ce au venit  la tine târâindu-se, cu spaima în ochi. Fă-mă bine, doctore, fă-mă la loc.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s